Медична допомога онкохворим дітям в Україні буде вдосконалюватися

15 лютого 2019 о 17:47
492

15 лютого — у Міжнародний день онкохворої дитини, у Міністерстві охорони здоров’я (МОЗ) України наголошують, що трансформація системи охорони здоров’я спрямована, зокрема, на те, щоб онкохворі діти отримували якісну допомогу — від правильної діагностики до надскладних процедур з використанням сучасного обладнання, а також дієві ліки з доведеною ефективністю.

Скільки дітей хворіють на рак в Україні

Щорічно у близько 1000 дітей в Україні діагностують рак. Водночас підвищення дитячої захворюваності не відмічалося ні в Україні, ні в усьому світі.

Найчастіше в українських дітей виявляють рак таких типів:

>
  • пухлини центральної нервової системи (близько 40%);
  • злоякісні захворювання кровотворної системи (близько 20–25%);
  • солідні злоякісні новоутворення (пухлини кісток, м’яких тканин, нирки, печінки, периферичної нервової системи; близько 35–40%).
  • Щоб підвищити якість медичної допомоги онкохворим дітям, МОЗ України вже здійснило низку заходів та запланувало подальші кроки.

     Забезпечення лікарськими засобами та медичними виробами за програмою «Дитяча онкологія»

    За чотири роки завдяки ефективності державних закупівель через міжнародні організації вдалося значно розширити кількість позицій, які закуповує держава для лікування хворих онкологічного профілю. Загалом у порівнянні з цінами 2014–2017 рр. за програмою дитячої онкології 84% препаратів було куплено дешевше. Це означає ще більше якісних ліків для хворих на рак.

    Завдяки залученню міжнародних організацій для закупівлі ліків у минулому році за програмою «Дитяча онкологія» вдалося майже повністю покрити заявлену потребу регіонів у закупівлі ліків. У цьому році забезпеченість щодо дитячої онкології також буде збільшуватися — у Державному бюджеті 2019 р. закладено 631 млн грн. Ці кошти будуть витрачені на закупівлю ліків, медичних виробів та реагентів. Крім державного фінансування, кошти виділяються також з місцевих бюджетів.

    Розбудова Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит»

    Розбудова та зміцнення потужності головної дитячої лікарні України — Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» — продовжується. Реорганізація лікарні, що розпочалася минулого року, спрямована на поліпшення медичних послуг і унеможливлення корупції.

    Так, у квітні ввели в експлуатацію перший пусковий комплекс дитячої лікарні, який приймає пацієнтів із надскладними діагнозами. Цей комплекс — це діагностично-лікувальні та лабораторні приміщення із сучасним медичним обладнанням. Також в Охматдиті створять відділення дитячої нейрохірургії. Тут зможуть надати комплексну допомогу дитині з політравмами. Продовжуються роботи на другому пусковому комплексі, де будуть працювати 19 відділень, у тому числі ті, що займаються лікуванням онкогематологічних захворювань. Відбулося і удосконалення структури лікарні.

    Минулого року у лікарні пролікували 863 дітей з онкологічними хворобами, в тому числі 23 малюків до року, а у відділеннях онкогематологічного профілю — 953 пацієнтів, з яких 770 з онкогематологічними хворобами. Також лікарі Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» провели 18 трансплантацій кісткового мозку.

    Розбудова потужних регіональних центрів

    Щоб всі діти могли отримати якісну високоспеціалізовану допомогу ближче до свого дому, у планах Міністерства на найближчий час — створення альтернативних сильних команд дитячих онкологів в областях. Для цього до діалогу долучать всі регіони України. Родинам не потрібно буде на місяці від’їжджати до Києва, щоб отримати життєво необхідну високоспеціалізовану онкогематологічну допомогу.

    Регіональні центри зможуть стати автономізованими некомерційними підприємствами, що дасть їм більше свободи і водночас накладе більше відповідальності. Таким чином, вони активно включаться у процес трансформації охорони здоров’я.

    Співпраця з найкращими спеціалістами світу

    Міністерство протягом року налагодило плідну співпрацю з канадськими, литовськими, італійськими, польськими та іншими фахівцями, отримало додаткові ресурси на розвиток дитячої онкології від благодійників Канади та незабаром отримає від уряду Італії. МОЗ України підпише меморандуми з міністерствами інших країн, щоб українські фахівці мали можливість навчатися в цих країнах.

    Міністерство планує залучати більше партнерів, які стануть менторами та вчителями для лікарів українських медичних закладів.

    Прес-служба «Українського медичного часопису»
    за матеріалами moz.gov.ua