МОЗ України показало можливі наслідки блокування його роботи

13 лютого 2019 о 12:14
853

Як повідомляло наше видання, Окружний адміністративний суд м. Києва не виніс рішення щодо клопотання про скасування ухвали, якою було заборонено Уляні Супрун виконувати обов’язки міністра охорони здоров’я України.

МОЗ України вимагає від суду розблокувати роботу Міністерства через реальні загрози

У профільному міністерстві заявляють, що їх робота залишається заблокованою, це створює реальні загрози для усіх сфер системи охорони здоров’я, і постраждати можуть тисячі пацієнтів. Під час ранкового брифінгу У. Супрун наголосила: «Судова ухвала, що заблокувала роботу Міністерства, ставить під загрозу усю трансформацію охорони здоров’я і весь той поступ, який ми здійснили у боротьбі з корупцією. Так не має бути. І так не може бути. Разом з Урядом вимагаємо від суду винести рішення негайно».

За інформацією МОЗ України наведено наслідки, які треба усунути негайно:

  • Майже 390 тис. доз вакцини КПК не розвезені в регіони. У регіонах поки достатньо вакцин, але ці поставки є важливими, адже у декількох областях країни вживаються додаткові заходи з посилення імунізації. З цієї партії також запланована посилена вакцинація військовослужбовців.
  • Ліки для хворих на орфанні захворювання, такі як хвороба Гоше, мукополісахаридоз, муковісцидоз, вже поставлені в Україну, але не можуть бути доставлені пацієнтам.
  • Ліки для антиретровірусної терапії людей із ВІЛ/СНІД очікують розвезення по регіонах. Наразі вже існує ризик переривання лікування певних категорій пацієнтів, які приймають окремі препарати (лопінавір/ритонавір).
  • В Україну поставлено низку препаратів для лікування туберкульозу, які також знаходяться на складі.
  • Препарат для лікування раку молочної залози — тамоксифен — також знаходиться на складі і не може бути наданий пацієнтам у лікарнях по всій країні.
  • 954 тис. доз вакцини проти поліомієліту (ОПВ) не розвезені в регіони. Обсягу вакцин, що доступний на сьогодні в областях, вистачить приблизно на місяць. Без оперативної організації доставки в регіонах уже з березня може виникати дефіцит вакцин. Спалах поліомієліту в країні був у 2015 р.
  • Особливо загрозлива ситуація склалася з ліками для хворих на рак щитоподібної залози. Зараз на центральному складі лежать радіофармацевтичні препарати, яких чекають такі пацієнти. Це особливі ліки, максимальний термін придатності яких становить 21 день. Ліки прибули в Україну ще минулого тижня і були готові для розвезення у лікарні. Сьогодні залишковий термін придатності становить 13 днів, але МОЗ України досі не може підписати наказ про розподіл і доставку препаратів пацієнтам.
  • 6 тис. лікарських засобів — у процесі перереєстрації, ще 7 тис. — в процесі реєстрації. Уже для понад 150 препаратів завершено увесь цикл перевірки і очікується рішення, а для 6 з них потрібна надтермінова реєстрація. Серед них — ліки для пацієнтів з розсіяним склерозом, гепатитом, раком, ішемічною хворобою серця і вакцина проти менінгококової інфекції. Затягування рішення підвищує ризик, що окремі ліки зникнуть з аптек, а ті, що залишаться, ймовірно, здорожчають.
  • Стратегія розвитку медичної освіти не виноситься на засідання Уряду. Кожен день відтермінування може на місяці змістити старт впровадження комплексних змін в освіту лікарів.
  • Неможливо перенести іспит для студентів за спеціальністю «Стоматологія», який має відбутись 26 лютого в рамках Єдиного державного кваліфікаційного іспиту, що необхідно зробити з технічних причин. Це ставить під загрозу проведення іспиту.
  • Заблоковано будівництво дитячої лікарні «Охматдит», адже технічне завдання на продовження будівництва та закупівлю обладнання не підписано.
  • Відкладається рішення щодо впровадження державного контролю за цінами на життєво необхідні ліки з Національного переліку основних лікарських засобів (запровадження методу референтного ціноутворення за цінами сусідніх країн ЄС).
  • Під загрозою і ті зміни, які мають розпочатися у квітні і липні 2019 р.: перехід програми «Доступні ліки» до Національної служби здоров’я України і відпрацювання нового механізму оплати у стаціонарах Полтавської області у квітні, старт програми «Безкоштовна діагностика» в липні, впровадження електронних карток, рецептів.
  • У ці дні МОЗ України і Національна служба здоров’я працюють над Програмою медичних гарантій, на яку всі так чекають, і бюджетом на охорону здоров’я на найближчі 3 роки.

Підписуйтеся на нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua