Ефективність седативних препаратів у дітей перед стоматологічним втручанням

11 лютого 2019 о 15:01
895

Застосування седації у дітей напередодні стоматологічного втручання

Потреба походу до стоматолога у переважної більшості людей асоціюється з відчуттям психологічного дискомфорту і страхом. Справа може набувати особливо гострого характеру, коли мова йде про дітей.

У деяких випадках тривога дитини перед здійсненням стоматологічної маніпуляції буває настільки сильною, що призводить до її некерованої поведінки, ажитації та унеможливлює виконання маніпуляції взагалі.

Безпечна та ефективна седативна терапія для дитини напередодні стоматологічного втручання — питання, актуальне як для неї та її рідних, так і для самих лікарів.

Науковці Стоматологічного інституту Королівського коледжу Лондону (King’s College London, Dental Institute, UK), Великобританія,  провели аналіз 50 рандомізованих контрольованих досліджень, спрямованих на визначення ефективності застосування седативних препаратів у дітей напередодні виконання стоматологічного втручання. Результати роботи опубліковані 17 грудня 2018 р. у Кокрейнівській базі даних систематичних оглядів (Cochrane Database of Systematic Reviews).

Оцінка рандомізованих контрольованих досліджень: джерела інформації

Автори провели аналіз баз даних до лютого 2018 р.: Кокрейнівського центрального реєстру контрольованих досліджень (Cochrane Central Register of Controlled Trials — CENTRAL), інформаційних баз даних MEDLINE Ovid, Embase Ovid та ін.

Аналіз проведений з метою визначення ефективних та безпечних седативних препаратів, застосування яких дасть змогу покращити контроль поведінки дитини на прийомі у стоматолога.

Проведено аналіз 50 рандомізованих контрольованих досліджень (РКД), у яких взяли участь 3704 учасники віком до 16 років. Із 34 седативних препаратів, ефективність яких оцінювали у ході проведення РКД, автори наводять результати метааналізу досліджень лише стосовно мідазоламу в пероральній формі.

Результати досліджень: мідазолам є ефективним седативним препаратом

Використання пероральної форми мідазоламу у дозі від 0,25 мг/кг до 1 мг/кг дало змогу краще контролювати поведінку дітей на прийомі у стоматолога порівняно з використанням плацебо (в межах метааналізу проведених досліджень стандартне середнє відхилення (SMD — standardised mean difference): 1,96, 95% довірчий інтервал (СІ — confidence interval): від 1,59 до 2,33, 202 учасники, докази помірної якості).

Безпека седативних препаратів: побічні явища хлоралгідрату та кетаміну

Серед 34 седативних препаратів, безпеку яких оцінювали в ході проведення РКД, автори наводять результати досліджень хлоралгідрату та кетаміну. Саме ці седативні препарати асоціювалися з найбільшою кількістю побічних явищ.

При застосуванні кетаміну у дітей відзначали такі побічні явища, як психомоторне збудження, нудота і блювання, що розвивалися протягом першої доби після стоматологічного лікування.

Застосування хлоралгідрату у високих дозах (більше 50 мг/кг маси тіла) у поєднанні з інгаляційним оксидом азоту асоціювалося із серйозними побічними явищами з боку системи дихання, зокрема з обструкцією.

Висновки щодо аналізу результатів досліджень застосування седативних препаратів

Таким чином, згідно з результатами проведеного дослідження, пероральний мідазолам є ефективним седативним засобом для дітей, які отримують стоматологічне лікування. Застосування хлоралгідрату та кетаміну в дітей асоціювалося з найбільшою кількістю побічних явищ.

Водночас науковці відзначають необхідність проведення більш якісних досліджень щодо ефективності та безпеки застосування седативних препаратів у педіатричній практиці, а також щодо їх взаємодії з оксидом азоту.

  • Lourenço-Matharu L., Ashley P.F., Furness S. (2018) Sedation of children undergoing dental treatment. Cochrane Database Syst. Rev., 12: CD003877.

Козловська Анастасія