Куди звертатися у випадку констатації смерті людини поза межами лікувального закладу?

8 лютого 2019 о 16:05
2367

Департамент охорони здоров’я Києва повідомляє, що у разі смерті людини вдома вдень близькі мають звернутися до сімейного лікаря чи до медичного закладу первинної ланки за місцем проживання померлого.

Порядок звернення у медичний заклад чи безпосередньо до лікаря

Слід зазначити, що для констатації смерті людини з 8:00 до 20:00 у будні та з 9:00 до 15:00 у вихідні необхідно звертатися до сімейного лікаря, з яким підписано декларацію. У разі якщо декларації немає — до найближчого медичного закладу первинної ланки (центру первинної медико-санітарної допомоги/амбулаторії загальної практики — сімейної медицини). Із 15:00 у вихідні, святкові дні та у нічний час — викликати лікаря, зателефонувавши за єдиним номером 103.

Хто має право констатувати смерть?

Крім того, при проведенні медичного огляду лікар констатує смерть та виключає наявність видимих ознак насильницької смерті. При відсутності таких ознак та якщо покійний мав встановлений діагноз, який міг призвести до смерті і з приводу якого спостерігався у медичному закладі, свідоцтво про смерть видається на основі медичної документації. В інших випадках для уточнення причини смерті необхідно проведення патологоанатомічного розтину.

Проведення судово-медичної експертизи призначають у таких випадках, зокрема:

  • якщо є ознаки насильницької смерті чи підозри на них;
  • якщо смерть настала раптово при нез’ясованих обставинах;
  • якщо смерть настала поза місцем проживання;
  • якщо не встановлено особу покійного.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами health.kievcity.gov.ua