Народний депутат Сергій Каплін закликає протистояти знищенню Клінічного санаторію «Лермонтовський», що в Одесі

7 лютого 2019 о 17:29
520

На розгляд Верховної Ради України винесено проект Постанови «Про створення депутатської робочої групи з вивчення ситуації, яка виникла у Клінічному санаторії «Лермонтовський» від 29.01.2019 р. № 9510.

Суб’єктом права законодавчої ініціативи є народний депутат України Каплін Сергій Миколайович (VIII скликання).

Обґрунтування розробки акта

У пояснювальній записці до документа йдеться про те, що Клінічний санаторій «Лермонтовський» є найстарішою оздоровницею Одеської області, яка була заснована ще в 1914 р. У ньому працюють понад 200 висококваліфікованих спеціалістів, які за роки незалежності оздоровили більш ніж 100 тис. осіб з різних частин України та світу.

Клінічний санаторій «Лермонтовський» є одним із небагатьох клінічних санаторіїв, які надають лікування та реабілітацію соціально незахищеним верствам населення, інвалідам, учасникам АТО та іншим особам, які потребують лікування.

Територія санаторію є особливо привабливою з огляду на те, що знаходиться у центрі Одеси, має першокласні лікувальні ресурси, зокрема клімат, море, лікувальні грязі та ропу лиманів, мінеральні води. За медичними та науковими висновками прискоренню реабілітації та оздоровленню хворих сприяють особливості місцевого клімату, адже «Лермонтовський» курорт розташований на плато, що підноситься над рівнем моря, клімат якого відрізняється м’якістю і помірністю.

Разом з тим з 2011 р. навколо майна Клінічного санаторію «Лермонтовський» відбуваються події, які стали загрозою не тільки його повноцінному функціонуванню, а й взагалі існуванню курорту.

Так, рішенням Господарського суду Одеської області від 9 грудня 2011 р. було визнано за державою в особі Фонду державного майна України право власності на нежитлові будівлі майнового комплексу санаторію «Лермонтовський» загальною площею 12 663 кв. м.

21 січня 2015 р. Кабінет Міністрів України видав розпорядження № 52-р «Про віднесення нерухомого майна санаторію «Лермонтовський» у м. Одесі до сфери управління Міністерства юстиції», яким відніс будівлі та споруди санаторію «Лермонтовський» до сфери управління Міністерства юстиції.

Також 14 лютого 2015 р. Міністерство юстиції України зареєструвало за собою право власності на нежитлові будівлі майнового комплексу санаторію «Лермонтовський» та передало їх у користування на правах господарського відання новоствореному Державному підприємству «Санаторій «Лермонтовський».

Такі дії змусили Клінічний санаторій «Лермонтовський» оскаржити в судовому порядку державну реєстрацію за Міністерством юстиції України права власності на нежитлові будівлі та державну реєстрацію за Державним підприємством «Санаторій «Лермонтовський» права господарського відання на дане майно.

Станом на травень 2018 р. набрали законної сили судові рішення, якими скасовані речові права Міністерства юстиції України та Державного підприємства «Санаторій «Лермонтовський» на нежитлові будівлі майнового комплексу Клінічного санаторію «Лермонтовський».

Однак Міністерство юстиції України неодноразово намагалося силовими методами захопити санаторій.

Зважаючи на ситуацію, що склалася, Одеська обласна рада 12 червня 2018 р. схвалила рішення № 781-VII «Про звернення депутатів Одеської обласної ради до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо безоплатної передачі з державної власності у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст Одеської області пам’яток історії і культури Одеської області, що знаходяться на території санаторію «Лермонтовський».

Враховуючи вищевикладене, а також велике суспільне значення порушених питань, необхідно невідкладно вжити заходів з недопущення знищення санаторію.

Мета розробки документа

Основною метою прийняття Постанови є створення депутатської робочої групи з вивчення ситуації, яка виникла у Клінічному санаторії «Лермонтовський».

Про що документ?

Постанова передбачає створення депутатської робочої групи з вивчення ситуації, яка виникла у Клінічному санаторії «Лермонтовський».

До складу робочої групи входять народні депутати України та залучаються (за згодою) представники міністерств, Фонду державного майна України, Генеральної прокуратури України — за поданням керівників цих органів. Головним Комітетом Верховної Ради України пропонується визначити Комітет з питань охорони здоров’я.

Проектом Постанови пропонується:

  • Створити депутатську Робочу групу з вивчення ситуації, яка виникла у Клінічному санаторії «Лермонтовський» (далі — Робоча група).
  • До складу Робочої групи делегуються:
    • народні депутати України — члени депутатських фракцій (депутатських груп) — за пропозиціями депутатських фракцій (депутатських груп) з урахуванням принципу пропорційного представництва депутатських фракцій (депутатських груп).
  • До складу Робочої групи залучаються (за згодою) представники міністерств, Фонду державного майна України, Генеральної прокуратури України — за поданням керівників цих органів.
  • Головним Комітетом Верховної Ради України визначити Комітет з питань охорони здоров’я.
  • Головним завданням Робочої групи визначити: об’єктивне вивчення ситуації, що виникла у Клінічному санаторії «Лермонтовський».
  • Встановити, що голова Робочої групи, заступники голови Робочої групи та секретар обираються на першому засіданні Робочої групи.
  • Пропозиції щодо персонального складу Робочої групи подаються до Апарату Верховної Ради України не пізніше 14 календарних днів з дня набрання чинності цією Постановою.
  • Персональний склад Робочої групи затверджується Головою Верховної Ради України не пізніше 20 календарних днів з дня набрання чинності цією Постановою та оприлюднюється на сайті Верховної Ради України.
  • Матеріально-технічне, кадрове, інформаційне та організаційне забезпечення діяльності Робочої групи покласти на Апарат Верховної Ради України.
  • Визначити строк діяльності Робочої групи — 1 місяць з дня набрання чинності цією Постановою.

Робочій групі результати роботи подати на розгляд Верховній Ради України у вигляді письмового звіту із висновками і пропозиціями.

Очікувані результати

Прийняття проекту Постанови дозволить надати об’єктивну оцінку ситуації, яка склалася навколо Клінічного санаторію «Лермонтовський».

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами zakon.rada.gov.ua