Україна увійде до Лабораторної цільової групи з особливо небезпечних патогенів ЄРБ ВООЗ

7 лютого 2019 о 12:56
546

Оцінювання національного потенціалу лабораторних служб

30–31 січня 2019 р. у Стамбулі (Туреччина) відбувся навчальний семінар Європейського регіонального бюро (ЄРБ) Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ). Про це повідомляють у Центрі громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України. Захід було присвячено підготовці фахівців до оцінювання національного потенціалу лабораторних служб із контролю за особливо небезпечними патогенами.

Один  крок до створення нової мережі

Варто зауважити, що це один із кроків до створення нової мережі — Лабораторної цільової групи з особливо небезпечних патогенів (WHE-LAB) програми ЄРБ ВООЗ із надзвичайних ситуацій в галузі охорони здоров’я. Головна мета мережі — надати підтримку і посилити національні та міжнародні можливості для виявлення спалахів захворювань, збудниками яких є особливо небезпечні патогени: віруси Ебола, Крим-Конго геморагічної гарячки, збудники сибірки, бруцельозу, холери та ін.

Хто взяв участь у семінарі?

У семінарі взяли участь представники національних лабораторій громадського здоров’я Азербайджану, Албанії, Боснії і Герцеговини, Вірменії, Грузії, Казахстану, Киргизстану, Республіки Північна Македонія, Сербії, Таджикистану, Туркменістану, Туреччини та України. Нашу країну репрезентувала експерт МОЗ України за напрямом «Мікробіологія», завідувач референс-лабораторії з дослідження особливо небезпечних патогенів Центру громадського здоров’я МОЗ України Наталія Видайко.

Важливий етап удосконалення та зміцнення свого потенціалу

«Для наших національних лабораторій, що проводять роботу з особливо небезпечними патогенами, організація такої мережі, безумовно, буде важливим етапом удосконалення та зміцнення свого потенціалу, включно з навчанням, зовнішньою оцінкою якості, питанням біобезпеки, обміном зразками біоматеріалу тощо. Передбачається співпраця з партнерськими центрами ВООЗ», — зазначила Н. Видайко.

Результати семінару

Також одним із вагомих результатів семінару є підготовка анкети для поглибленого аналізу експертного рівня лабораторій, які будуть залучені до Лабораторної цільової групи з особливо небезпечних патогенів. Анкета допоможе визначати прогалини та потреби лабораторій для надання їм необхідної підтримки.

ЄРБ ВООЗ упродовж багатьох років успішно забезпечує координацію регіональних мереж із поліомієліту, кору, краснухи, туберкульозу, ВІЛ/СНІДу, грипу. Тепер подібна мережа буде створена і для особливо небезпечних патогенів. Національні координатори лабораторної діяльності, що будуть призначені в кожній країні, репрезентуватимуть національні програми мікробіологічних досліджень і лабораторні мережі.

ЄРБ ВООЗ виконуватиме функції секретаріату Лабораторної цільової групи з особливо небезпечних патогенів і вже до початку березня надішле офіційного листа до МОЗ України щодо подальших кроків зі створення цієї мережі.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами phc.org.ua