Трансплантація в Україні: МОЗ повідомляє про початок підготовки трансплант-координаторів

5 лютого 2019 о 17:35
601

Міністерство охорони здоров’я (МОЗ)  України повідомляє про початок підготовки трансплант-координаторів. Навчання медики проходять у Запорізькій медичній академії післядипломної освіти МОЗ України, практичну частину (близько 70% курсу) — у Центрі трансплантації Запорізької обласної лікарні.

Про що курс

В основі курсу — настанови та практика з трансплантації Європейського Союзу (зокрема — Іспанії) та США.

Передусім медики вчитимуться організовувати повний цикл процесу трансплантації: від отримання згоди на донорство до вилучення і транспортування органів. Майбутніх трансплант-координаторів ознайомлять із правовими та юридичними аспектами трансплантації, окремо зосередять увагу на організації процесу та критеріях встановлення смерті головного мозку.

Значна увага приділятиметься психологічній підготовці майбутніх фахівців — упродовж 20 год курсу медики вивчатимуть основні моделі взаємовідносин із донорами, їхніми родинами та пацієнтами, які потребують трансплантації.

Загалом курс підготовки триватиме 156 навчальних годин, з них 106 — практика. Тривалість курсу — 1 міс, навчання повністю безплатне. Кількість людей у групі — до 12.

До кінця року – 6 окремих циклів навчання

До кінця року МОЗ України затвердило 6 окремих циклів навчання, які проходитимуть:

>
  • з 1 лютого по 4 березня 2019 р.;
  • з 5 березня по 4 квітня 2019 р.;
  • з 5 квітня по 8 травня 2019 р.;
  • з 10 травня по 10 червня 2019 р.;
  • з 2 вересня по 1 жовтня 2019 р.;
  • з 2 жовтня по 1 листопада 2019 р.
  • Набір на курси відкритий.

    Набір на наступні курси відкритий.

    Усі подробиці щодо вступу можна дізнатися за телефоном: (061) 279-16-54, навчальний відділ Запорізької медичної академії післядипломної освіти. Клопотання щодо вступу на курс необхідно відправляти на ім’я ректора на e-mail: [email protected] та [email protected]

    Нагадаємо, новий закон про трансплантацію передбачає, що однією із основних складових процесу трансплантації є трансплант-координатор. Саме ці медичні працівники налагоджуватимуть взаємодію між усіма учасниками процесу трансплантації, зокрема перевірятимуть і отримуватимуть згоди на донорство, вчасно та систематично оновлюватимуть інформацію в Єдиній державній системі трансплантації, організовуватимуть оперативне та безпечне транспортування органів.

    Трансплант-координатор повинен мати вищу освіту не нижче другого (магістерського) рівня в галузі охорони здоров’я, соціальної роботи чи соціальних та поведінкових наук.

    Прес-служба «Українського медичного часопису»
    за матеріалами
    moz.gov.ua