Медична реформа: НСЗУ підписала договори з 1185 закладами, які надають первинну медичну допомогу

5 лютого 2019 о 13:05
620

У ході медичної реформи 1185 медичних закладів стали партнерами Національної служби здоров’я України (НСЗУ) за результатами трьох хвиль подання заяв на підписання договорів на 2019 р. Про це повідомляють на офіційній сторінці відомства у соціальній мережі Facebook.

Серед цих закладів — 104 приватні клініки та 100 фізичних осіб — підприємців.

За місяць виплачено більше 1 млрд грн.

У січні НСЗУ вже виплатила закладам за договором 1 349 268 801 грн. З них 6 491 183 грн. — приватним медичним закладам та фізичним особам — підприємцям.

Вперше долучилися до змін в охороні здоров’я 568 медичних закладів, із них 445 комунальних підприємств, 59 приватних клінік і 64 фізичні особи — підприємця. Ці заклади вперше отримали оплати за договором з НСЗУ на загальну суму 489 243 339 грн.

Лідером за сумою виплат став Центр первинної медико-санітарної допомоги № 2 Мелітопольської міської ради, який отримав 5 млн 70 тис. грн. На рахунок Центру первинної медико-санітарної допомоги № 1 Кропивницького НСЗУ за договором виплатила 4 млн 795 тис. грн.

Загалом під час третьої хвилі подання заяв НСЗУ отримала заяви від 1207 медичних закладів, які надають первинну медичну допомогу. З них 10 було відхилено через невідповідність. У 10 закладів відсутня ліцензія, 3 заклади ще не підписали договір зі своєї сторони, у 3 закладів у заявах виявлено помилки, 4 приватні медичні заклади вирішили відкласти співпрацю.

97% комунальних закладів первинки долучилися до реформи

За результатами трьох хвиль подання заяв, до реформи долучилися 97% комунальних медичних закладів первинної ланки країни. Усі вони у 2019 р. перейшли на нову, більш вигідну модель фінансування.

Коментар Олега Петренка

О. Петренко, голова НСЗУ, зазначив: «Трансформація підходу до фінансування первинної ланки завершена. Зміни, які відбулися, — нові правила оплати, підвищення статусу лікаря первинки, покращення сервісу для пацієнта — вже стали незворотними. Трансформація системи здоров’я триває. З 1 квітня в адміністрування НСЗУ переходить урядова програма реімбурсації «Доступні ліки», 1 липня стартує програма «Безкоштовна діагностика». Це відкриє нові можливості і для медичних закладів, і для лікарів, і для пацієнта. Це наступні кроки, які наближають систему охорони здоров’я до потреб кожної людини».

Прес-служба «Українського медичного часопису» за матеріалами www.facebook.com/nszu.ukr