Госпітальні округи: МОЗ представило методологію визначення лікарень інтенсивного лікування

5 лютого 2019 о 12:50
2618

На сьогодні майже у всіх областях України сформовані госпітальні округи та госпітальні ради. Наступне важливе завдання кожного госпітального округу — проаналізувати мережу медичних закладів та визначити перспективні закладів охорони здоров’я — лікарні інтенсивного лікування. У таких закладах має бути відповідне обладнання і персонал. Відтак, лікарні інтенсивного лікування забезпечать діагностику та лікування широкого кола невідкладних станів у стаціонарних умовах у цілодобовому режимі.

Серія семінарів для визначення лікарень інтенсивного лікування

Про те, як аналізувати госпітальну мережу та визначити багатопрофільні лікарні інтенсивного лікування, управлінці та медики вже дізнаються на спеціальних семінарах. Там учасники ознайомилися з новими підходами, які розробили експерти Проекту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я». Про це повідомляють у Міністерстві охорони здоров’я (МОЗ) України, а також про те, що з листопада 2018 по січень 2019 р. семінари пройшли у 9 областях України, де сформовані госпітальні округи: Кіровоградська, Житомирська, Чернігівська, Вінницька, Хмельницька, Чернівецька, Одеська, Херсонська та Львівська області.

Без структурних і системних змін бюджетні кошти і далі будуть витрачатися неефективно

У більшості закладів охорони здоров’я немає достатніх потужностей для надання якісної медичної допомоги вторинного рівня. Це стосується обладнання, кадрів, інфраструктури. Без структурних та системних змін у розвитку мережі закладів охорони здоров’я бюджетні кошти будуть і далі витрачатися неефективно, ресурси розподілятимуться нераціонально. У результаті це спричинятиме дефіцит якісних медичних послуг на місцевому рівні. Визначення лікарень інтенсивного лікування та формування національного стратегічного плану зробить серйозний внесок у вирішення цих проблем», — зазначила Юлія Соколовська, старший радник/керівник напряму зі стратегії, забезпечення прозорості та eHealth Проекту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я».

Презентовано Методологію визначення багатопрофільних лікарень інтенсивного лікування

Під час семінарів-нарад управлінцям системи охорони здоров’я та медикам презентували Методологію визначення багатопрофільних лікарень інтенсивного лікування. Методологію розроблено й апробовано на базі Чортківського госпітального округу на Тернопільщині. Інструмент дозволяє на основі наявних даних провести об’єктивний аналіз госпітальної мережі на рівні госпітального округу та на рівні області, запропонувати варіанти рішень щодо визначення лікарень інтенсивного лікування з урахуванням потужності наявних лікарень і територіальної доступності населення до них.

Для чого потрібна методологія

«Для того щоб прийняти виважене рішення і визначити перспективні лікарні інтенсивного лікування на місцевому рівні, необхідно провести різнобічний та об’єктивний аналіз. Це дозволяє зробити Методологія. Вона враховує як поточну потужність лікарень, ефективність їх функціонування, затребуваність відповідних медичних послуг населенням, так і територіальну доступність послуг для населення», — розповіла Наталія Кириченко, експерт Проекту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я».

Під час семінарів у Одеській і Херсонській областях у січні 2019 р. представники обласної медичної спільноти обговорили можливі ризики та необхідні кроки для власної госпітальної мережі, отримали практичний інструмент і підготувалися до майбутніх змін в охороні здоров’я.

«Методологія визначення лікарень інтенсивного лікування дуже корисна для фахівців у сфері охорони здоров’я області. Цей підхід дозволить провести об’єктивну оцінку й аналіз мережі медзакладів, визначити лікарні інтенсивного лікування у межах госпітального округу й розмістити їх найбільш вдало з точки зору територіальної доступності. Дуже корисною для нас була інформація щодо юридичних аспектів функціонування лікарень у межах госпітального округу», — зазначила заступник директора Департаменту охорони здоров’я Херсонської обласної державної адміністрації Ліна Бондарєва.

Представники областей — учасників семінарів отримали Методологію разом з інструментом експрес-оцінки лікарень та картування територіальної доступності. На рівні 9 областей у 2019 р. експерти проекту допоможуть проаналізувати госпітальні мережі відповідно до Методології за підтримки Проекту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я».

Нагадаємо, в Україні створення госпітальних округів розпочалося у 2017 р. Пропозиції щодо створення госпітальних округів розроблялися на місцях, аби зробити медичні послуги більш доступними та безпечними для людей. Наразі госпітальні округи визначені у 23 областях України та Києві. У багатьох округах вже створені госпітальні ради. Ці дорадчі органи визначають проблемні питання, розробляють пропозиції та рекомендації, як реалізувати державну політику у сфері охорони здоров’я та організувати  доступ до медичної допомоги мешканцям у межах госпітального округу.

Також нагадаємо, що протягом 2019 р. усі заклади охорони здоров’я державної та комунальної форми власності мають автономізуватися.

Підписуйтеся на нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua; 
rada.gov.ua