У МОЗ України повідомляють, що пацієнти вигадують симптоми, аби викликати швидку

5 лютого 2019 о 11:44
3089

Нині непрофільні виклики бригад екстреної медичної допомоги становлять близько 73% усіх звернень у «швидку», повідомляють у МОЗ України. За час, який бригада екстреної медичної допомоги витрачає на госпіталізацію людини з вигаданими симптомами, яка насправді не потребує екстреної допомоги або негайної реанімації, ця бригада не може виїхати та допомогти людині зі справжніми симптомами, як то ознаки інфаркту або інсульту. Тобто такими діями пацієнти з вигаданими симптомами фактично позбавляють необхідної допомоги людей, які насправді цього потребують, для яких це може бути питанням життя та смерті.

У Міністерстві нагадують, що рішення про необхідність візиту приймає лікар за медичними показаннями. Основа трансформації охорони здоров’я — щоб кожен пацієнт знайшов свого лікаря, якому довірить своє здоров’я та порад і рекомендацій якого дотримуватиметься. Саме пацієнт та лікар обирають зручні способи комунікації.

Брехня про відсутні симптоми несе велику суспільну шкоду: по-перше, це позбавляє допомоги тих, хто її насправді потребує, по-друге, така поведінка фактично «краде» гроші платників податків, які використовуються на непрофільні виклики бригад екстреної медичної допомоги.

Докладніше про те, як надається швидка допомога в Україні.

Читайте також Закон України «Про екстрену медичну допомогу».

Підписуйтеся на нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua