Здоров’я нації
5 лютого 2019

Кожна п’ята смерть від раку спричинена курінням

Як ми вже повідомляли, 4 лютого відзначається  Всесвітній день боротьби проти раку. З цієї нагоди в Інформаційному агентстві УНІАН відбулася прес-конференція, де експерти з громадського здоров’я та політики наголосили на необхідності посилення антитютюнових заходів задля зменшення кількості онкологічних захворювань в Україні.

Онкологічні захворювання – друга причина смертності

Рак — друга з основних причин смертності у світі після серцево-судинних захворювань. В Україні від онкологічних захворювань щороку помирає близько 90 тис. осіб.

Куріння – один із головних факторів ризику

21% усіх смертей від раку в Україні спричинені курінням. Водночас найбільше потерпають чоловіки — серед них споживання тютюну викликає 36% випадків смертей від раку. Це зумовлено тим, що рівень поширеності куріння серед чоловіків в Україні значно вищий, ніж у жінок — 36 і 7% відповідно.

«Споживання тютюну та вплив тютюнового диму на некурців — одні з головних факторів ризику розвитку злоякісних новоутворень. Тютюновий дим містить щонайменше 250 небезпечних хімічних речовин, 50 з яких є канцерогенами. Подальше виконання Рамкової конвенції Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) із боротьби проти тютюну призведе до  зменшення  споживання тютюну,  тобто є дієвим інструментом зниження захворюваності на рак», — розповіла Наталія Король, фахівець із неінфекційних захворювань Бюро ВООЗ в Україні.

90% смертей від раку легень спричинені курінням. Окрім того, за даними ВООЗ, тютюнопаління є причиною багатьох інших типів онкології, включаючи рак гортані, ротової порожнини, горла, стравоходу, сечового міхура, нирок, печінки, шлунка, підшлункової залози, товстої кишки, прямої кишки.

«Запобігати онкологічним захворюванням — це важливий напрямок збереження здоров’я українців. І я як голова Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я наполягаю на прийнятті закону про обов’язкове державне медичне страхування, який зареєстровано мною в парламенті понад два роки тому. Без доступного, якісного, свого чесного і безоплатного лікування онкології — профілактика буде безсила і не зумовить зниження смертності. Немає жодної європейської країни, де онкохворі мають збирати гроші по друзях і родичах чи продавати майно, щоб оплатити лікування! Гроші мають йти за кожним онкохворим, а не за обраними!», — наголосила Ольга Богомолець, народний депутат України.

«Куріння навіть однієї сигарети на день може призвести до виникнення онкологічних захворювань. На сьогодні доведено причинно-наслідковий зв’язок між курінням та раком легень, який, на жаль, лідирує серед наших чоловіків. Нешановані мною тютюнові компанії, НЕ обманюйте людей!!! Безпечного рівня вживання тютюну немає, як і безпечних суперфільтрів. Використання фільтра дозволяє зменшити потрапляння у бронхи великих часток із тютюнового диму, але, щоб отримати таку ж кількість нікотину, курцеві необхідно затягуватися глибше, що підвищує рівень накопичення шкідливих часток у бронхіолах — які є основним місцем утворення раку легень. Тому завдання всіх онкологів заохочувати українців кидати палити, незалежно від віку та стану здоров’я. Адже ті, хто відмовилися від тютюну, збільшують свої шанси на 80–90% прожити довше, ніж ті, хто все ще продовжує курити», — зазначив Антон Шкіряк, нейрохірург-онколог.

Поширення дитячого куріння – потенційна загроза нації

Впродовж останніх років з’явилися нові загрози, які стоять на шляху зменшення поширеності куріння — реклама сигарет і тютюну в магазинах і кіосках.

«Те, що сигарети в Україні рекламують у кожному магазині й кіоску — одна з причин дитячого куріння. Тютюнопаління у дитячому віці підвищує ризик виникнення раку легень, захворювань дихальної системи, хвороб серця у дорослому віці. Крім того, вже у підлітковому віці можуть проявлятися перші симптоми цих хвороб. Тому народним обранцям варто якнайшвидше прийняти законопроект № 4030а про заборону викладки сигарет», — наголосила Лілія Олефір, виконавча директорка Громадської організації (ГО) «Життя».

Відмова від тютюнопаління та уникнення пасивного куріння — це перші дві рекомендації Європейського кодексу із боротьби проти раку.

«Якщо виконувати рекомендації щодо здорового способу життя, зазначені у Європейському кодексі проти раку, то можна знизити ризик виникнення онкологічних хвороб майже на 50%. Серед ключових порад — відмова від шкідливих звичок, фізична активність, правильне харчування, уникнення надмірного перебування на сонці, вчасний скринінг», — розповіла Оксана Тотовицька, амбасадор Європейського кодексу із боротьби проти раку, фахівець ГО «Життя».

Нагадаємо, в Україні працює Національний професійний сервіс з надання допомоги людям із тютюновою залежністю. Сервіс укомплектований професійними консультантами і забезпечує клієнтам конфіденційність; працює з понеділка по п’ятницю з 09:00 до 21:00. Він розроблений у межах спільної ініціативи Міністерства охорони здоров’я України та Бюро ВООЗ в Україні, яку впроваджує ГО «Життя» за фінансової підтримки Швейцарської агенції розвитку та співробітництва в рамках проекту «Неінфекційні хвороби: профілактика та зміцнення здоров’я в Україні».

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами організаторів заходу