Виявлення фінансових правопорушень: співпраця Рахункової палати та Державного бюро розслідувань

1 лютого 2019 о 17:14
416

Як повідомляють в Управлінні інформаційної політики Рахункової палати України, Рахункова палата та Державне бюро розслідувань співпрацюватимуть у сфері виявлення та профілактики фінансових правопорушень. Відповідний Меморандум про співпрацю та обмін інформацією між двома державними інституціями підписали голова Рахункової палати Валерій Пацкан та директор Державного бюро розслідувань Роман Труба.

В. Пацкан зауважив, що активізація співпраці з правоохоронцями є одним з пріоритетів для Рахункової палати. Він наголосив, що суспільство чекає не лише оприлюднення фактів про неефективне витрачання коштів, а і логічного завершення — покарання причетних до цього. «Державне бюро розслідувань поставило собі за мету притягати винних до відповідальності, незважаючи на їхні посади, зв’язки та ресурси. І в цьому Рахункова палата є союзником Бюро. Я послідовно відстоюю позицію, що всі ті, хто розбазарює державні кошти — кошти кожного з нас, має належним чином за це відповідати. І винятків ні для кого не може бути. Наше завдання — запобігти розкраданню державних коштів», — наголосив В. Пацкан.

Крім того, він також зауважив, що перший прецедент вже є. Рахункова палата направила цього тижня до Державного бюро розслідувань матеріали щодо порушень, виявлених під час аудиту щодо реалізації проекту «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей».

Зі свого боку директор Державного бюро розслідувань Р. Труба висловив переконання, що обидві інституції зацікавлені у повноцінній реалізації умов Меморандуму. За словами Р. Труби, відстоювати інтереси держави можливо лише спільними зусиллями всіх державних органів. «Я сподіваюся на плідну співпрацю та спільний результат, якого ми досягнемо. Я впевнений, що Рахункова палата буде партнером у виконанні місії Бюро», — підкреслив директор Державного бюро розслідувань.

Яка мета документа?

Мета Меморандуму — налагодження взаємодії і співпраці в межах компетенції двох державних органів та обмін інформацією під час реалізації наданих їм повноважень. Рахункова палата інформуватиме Державне бюро розслідувань про виявлені під час здійснення заходів державного зовнішнього фінансового контролю (аудиту) ознаки підслідних кримінальних правопорушень. Зі свого боку Бюро невідкладно реагуватиме на такі повідомлення.

Спільна інформаційно-аналітична діяльність

Сторони також проводитимуть спільну інформаційно-аналітичну діяльність для встановлення системних причин та умов проявів організованої злочинності та інших видів підслідних кримінальних правопорушень.

В. Пацкан також нагадав, що Рахункова палата вже підписала Меморандум про співпрацю та обмін інформацією з Національним антикорупційним бюро. Наразі опрацьовуються угоди з іншими правоохоронними органами.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що виконавці проекту не забезпечили своєчасного освоєння коштів Світового банку.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами www.ac-rada.gov.ua