Медична реформа: добровільне страхування буде важливою складовою системи охорони здоров’я

1 лютого 2019 о 12:12
1529

Керівництво Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України провело консультації з представниками страхових компаній за участю членів Американської торговельної палати в Україні (American Chamber of Commerce in Ukraine). Під час зустрічі, яка відбулася 31 січня 2019 р. у Києві, обговорювалися підхід до формування пакету послуг «Безкоштовної діагностики» та тарифів у програмі, а також роль страхових компаній у системі охорони здоров’я версії 2020 р., коли закінчиться розгортання нових правил гри на всі види медичних послуг.

Добровільне страхування буде важливою складовою нової системи

Як повідомляє Павло Ковтонюк, заступник міністра охорони здоров’я України, на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook, позиція МОЗ України послідовна: добровільне страхування буде важливою складовою нової системи.

Як це працюватиме?

Базове страхове покриття від Національної служби здоров’я України (НСЗУ) на послуги первинної ланки, спеціалізованої допомоги, стаціонарів та екстреної допомоги — це основа для кожного, гарантована законом.

Приватний страховий поліс — це надбудова з додаткових послуг, кращого сервісу, ширшого вибору закладів та інших бонусів.

Це все — на прозорому ринку з правом для пацієнта вибирати, де лікуватися, та зрозумілими тарифами за послуги для закладу.

«Така система чекає на нас починаючи з 2020 р. А поки що завершуємо її будівництво. Роботи ще багато, — зазначив П. Ковтонюк.

Про програму «Безкоштовна діагностика»

Нагадаємо, запуск нової моделі фінансування на рівні спеціалізованої допомоги — програми «Безкоштовна діагностика» — відбудеться вже цього року. Діагностичні послуги будуть оплачуватися за новою моделлю — «гроші йдуть за пацієнтом». Це означає, що пацієнт має право отримати їх безкоштовно, а оплата у медичний заклад надійде від НСЗУ за ринковими, хорошими, справедливими, конкурентними тарифами. І людині вже не будуть мати право говорити купити шприц, бахіли, рукавички, плівку на рентген і так далі. Усе це буде входити у тариф за цю послугу і ніхто не зможе сказати, що цих грошей бракує.

Ознайомитися із запланованими тарифами

Щоб почати зазначену програму, кожен медичний заклад має автономізуватися — стати комунальним некомерційним підприємством, комп’ютеризувати кабінети свої лікарів, долучитися до електронної системи охорони здоров’я і укласти договір з НСЗУ у визначені нею строки.

Про Американську торговельну палату в Україні

Американська торговельна палата в Україні — це міжнародно орієнтована найактивніша та найефективніша в Україні бізнес-спільнота. Організація представляє провідних керівників та експертів більше ніж із 600 компаній членів. Це найбільші інвестори та міжнародні компанії, які працюють в Україні, роблячи значний внесок у формування українського бюджету та допомагаючи українцям реалізувати власний потенціал.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами www.facebook.com/pavlo.kovtonyuk;

moz.gov.ua; www.chamber.ua