На Харківщині виявлено діяльність незаконного реабілітаційного центру

31 січня 2019 о 17:19
421

Як повідомляють у відділі комунікації поліції Харківської обл., працівники Немишлянського відділу поліції під час профілактичного відпрацювання міста затримали чоловіка, який позбавив волі та катував пацієнтів реабілітаційного  центру. Підозрюваний зловмисник відібрав у потерпілих речі, гроші та мобільні телефони.

Непокора була придушена катуванням

29 січня 2019 р. до поліції із заявою звернувся 32-річний потерпілий та повідомив, що під час його перебування у центрі реабілітації він та інші пацієнти утримувалися у приміщенні вказаного закладу  примусово. Крім того, у разі непокори чи спроби залишити приміщення до потерпілих застосовувались побої, погрози фізичною розправою,  примусові трудові роботи та позбавлення можливості перебування на свіжому повітрі. Чоловік також повідомив, що з метою залякування їх катували, тримали в холодній воді та холодному приміщенні.

Яка відповідальність загрожує за незаконні діяння

Варто зазначити, що в ході комплексного відпрацювання Харківської обл. у скоєнні даного злочину поліцейські викрили одного зі зловмисників. Ним виявився 35-річний мешканець Великобурлуцького району Харківської обл.

Чоловіка затримано в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України. Йому повідомлено про підозру у скоєнні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 127 Кримінального кодексу України (ККУ), зокрема катування, тобто умисного заподіяння сильного фізичного болю або фізичного чи морального страждання шляхом нанесення побоїв, мучення або інших насильницьких дій з метою примусити потерпілого чи іншу особу вчинити дії, що суперечать їх волі, у тому числі отримати від нього або іншої особи відомості чи визнання, або з метою покарати його чи іншу особу за дії, скоєні ним або іншою особою чи у скоєнні яких він або інша особа підозрюється, а також з метою залякування чи дискримінації його або інших осіб, а також вчинене повторно або за попередньою змовою групою осіб, або з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості. Такі дії караються позбавленням волі на строк від 5 до 10 років. Також затриманого підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч .2 ст. 146 ККУ: незаконне позбавлення волі або викрадення людини, вчинені щодо малолітнього або з корисливих мотивів, щодо двох чи більше осіб або за попередньою змовою групою осіб, або способом, небезпечним для життя чи здоров’я потерпілого, або таке, що супроводжувалося заподіянням йому фізичних страждань, або із застосуванням зброї, або здійснюване протягом тривалого часу. Вказані дії караються обмеженням волі на строк до 5 років або позбавленням волі на той самий строк.

Зловмиснику загрожує до 10 років позбавлення волі. Поліцією вживаються заходи щодо встановлення та затримання  співучасників злочину.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що  СБУ викрила медиків, які за гроші надавали інвалідність учасникам АТО.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами www.npu.gov.ua, zakon.rada.gov.ua