Результати роботи профільного комітету Верховної Ради протягом 9-ї сесії VIII скликання

31 січня 2019 о 15:13
339

За період роботи 9-ї сесії Верховної Ради VIII скликання (вересень 2018–січень 2019 р.) Комітет Верховної Ради України з питань охорони здоров’я (далі – Комітет) провів 10 засідань (з них одне виїзне), на яких розглянув 74 питання, у тому числі проекти законодавчих актів, контрольні та інші питання.

Виїзне засідання у Харкові

Так, 14 листопада 2018 р. Комітетом проведено виїзне засідання у м. Харків, у ході якого народні депутати України – члени Комітету ознайомилися з досвідом організації надання медичної допомоги онкохворим Харківської обл. та роботою служби екстреної медичної допомоги цього регіону.

За звітний період Комітетом опрацьовано та підготовлено до розгляду Верховною Радою 13 законодавчих актів, щодо яких Комітет визначено головним. З них один законопроект був прийнятий Парламентом у другому читанні та в цілому як Закон України про внесення зміни до статті 9 Закону України «Про лікарські засоби» щодо доступу до результатів доклінічного вивчення та клінічних випробувань лікарських засобів (4 вересня 2018 р.); один — направлений на повторне перше читання в Комітет (проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення») і 11 законопроектів внесено на розгляд Парламенту в першому читанні.

Також за період 9-ї сесії Комітетом опрацьовано 15 законопроектів, з підготовки яких Комітет не є головним, та надано пропозиції щодо них профільним парламентським комітетам.

Активна участь у бюджетному процесі

Так, при опрацюванні проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» (реєстр. № 9000) Комітетом було подано 19 пропозицій, спрямованих на збільшення фінансування сфери охорони здоров’я до рекомендованого Всесвітньою організацією охорони здоров’я рівня – не менше ніж 5% ВВП, оскільки заплановані Урядом загальні видатки на охорону здоров’я за 2019 р. становили 3,1% у структурі ВВП з урахуванням витрат на Національну академію медичних наук України та відомчі заклади охорони здоров’я. За результатами розгляду проекту закону в першому читанні було враховано частково лише 5 пропозицій Комітету.

Контрольна функція

Значна увага в роботі Комітету протягом звітного періоду приділялася здійсненню контрольної функції комітетів Верховної Ради. Так, за звітний період Комітетом заслухано 21 питання в порядку контролю, за результатами розгляду яких направлені звернення та матеріали для відповідного реагування органам державної влади, їх посадовим особам.

У 2018 р. Комітетом з питань охорони здоров’я проведено 11 засідань «круглих столів». Крім того, за його ініціативою 20 листопада 2018 р. у Верховній Раді пройшов четвертий День профілактики діабету.

Протягом звітного періоду головою Комітету проведено ряд робочих зустрічей з представниками міжнародних організацій.

За період 9-ї сесії у Комітеті опрацьовано 1800 листів і звернень, з них 304 — звернення громадян.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами komzdrav.rada.gov.ua, rada.gov.ua