Ефективність і побічні ефекти пробіотиків при гастроентериті

30 січня 2019 о 17:45
2031
Спеціальності :

Доцільність призначення пробіотиків при гастроентериті

У клінічній практиці пробіотики часто рекомендують для лікування пацієнтів з широким колом діарейних захворювань, причому як для дорослих, так і для дітей. Гострий інфекційний гастроентерит у дітей є важливою проблемою охорони здоров’я, особливо в країнах з низьким рівнем доходу, де це захворювання зумовлює значну неонатальну смертність. Гастроентерит у розвинених країнах набагато рідше призводить до дитячої смерті, але він залишається головною проблемою охорони здоров’я, асоційованою з високою захворюваністю та значними медичними витратами. Пробіотики також часто рекомендують при гострій діареї у дітей. Хоча ці рекомендації значною мірою ґрунтуються на результатах досліджень, які мали суттєві недоліки або методологічні проблеми.

Клінічні випробування

У зв’язку з цим доктор Дж. Томас Ламонт (J. Thomas LaMont) з відділення гастроентерології медичного центру Beth Israel Deaconess (Бостон, штат Массачусетс, США), який є навчальною лікарнею Гарвардської медичної школи, проаналізував результати двох нещодавно проведених подвійних сліпих рандомізованих плацебо-контрольованих досліджень, в рамках яких дослідники порівнювали ефективність пробіотика з Lactobacillus rhamnosus і плацебо у 1857 дітей з гострим інфекційним гастроентеритом в Канаді та США. Результати цієї роботи опубліковано 22 листопада 2018 р. у «Журналі медицини Нової Англії» («The New England Journal of Medicine»).

Пробіотики, що використовувалися в цих двох дослідженнях, містили різні штами L. rhamnosus; у канадському дослідженні пробіотичний препарат був доповнений невеликою кількістю пробіотичного штаму L. helveticus. Дані препарати доступні без рецепта в Канаді та США, а також широко застосовуються при антибіотикасоційованих діареях.

В обох дослідженнях новонародженим і дітям віком від 3 до 48 міс, які поступили у відділення невідкладної допомоги з гастроентеритом середнього чи тяжкого ступеня, була призначена стандартна терапія гострого гастроентериту, включаючи антибіотики (за показаннями) плюс 5-денний курс пробіотиків або плацебо (препарати були ідентичні за зовнішнім виглядом).

Ефективність пробіотиків, що містять L. rhamnosus і L. helveticus

Автори обох досліджень незалежно дійшли висновку, що застосування пробіотиків не призводить до зниження сумарного клінічного показника ступеня тяжкості захворювання через 14 днів після призначення, що свідчить про те, що пробіотики не є кращими за плацебо. Більше того, у жодному з досліджень не виявили істотної різниці в тривалості діареї та блювання, кількості позапланових візитів до лікаря або тривалості захворювання в цілому. В обох дослідженнях показники побічних ефектів були подібними в групі учасників, які отримували пробіотики, і групі, яка отримувала плацебо. Тож результати проаналізованих сучасних досліджень свідчать про неефективність застосування пробіотиків, що містять L. rhamnosus і L. helveticus для менеджменту гастроентериту середнього чи тяжкого ступеня у дітей.

Пробіотики як потенційні препарати при шлунково-кишкових захворюваннях

Проте, враховуючи наявність великої кількості пробіотичних препаратів і різні механізми їх дії, здатність колонізувати кишечник і, можливо, вузьку потенційну ефективність щодо конкретних захворювань, залишається можливість, що інші пробіотики, крім L. rhamnosus і L. helveticus, можуть бути ефективними при інфекційних діареях у дітей.

Наприклад, результати нещодавно проведеного у сільській місцевості Індії великого плацебо-контрольованого дослідження показали, що профілактика пробіотичною формулою, що містить L. plantarum, серед здорових новонароджених у перші 5 днів життя сприяла значному зниженню частоти розвитку сепсису та інфекцій нижніх дихальних шляхів в перші 2 міс життя. Цей специфічний пробіотичний штам порівняно з іншими пробіотиками, включаючи L. rhamnosus, може колонізувати кишковий тракт протягом тривалого періоду. Цей факт міг би пояснити його ефективність у профілактиці сепсису до 2 міс після введення.

Резюмуючи, автор проведеного аналізу підкреслив, що завдяки невисокій вартості та мінімальній токсичності пробіотики мають потенціал для лікування пацієнтів з різними шлунково-кишковими та іншими захворюваннями, але для визначення будь-якої потенційної ефективності необхідно проводити ретельні клінічні дослідження цих препаратів.

Нагадаємо, психобіотики — корисні бактерії (пробіотики) та фактори, що підтримують життєдіяльність бактерій (пребіотики), — впливають на взаємодію бактерій і мозку.

  • LaMont J.T. (2018) Probiotics for children with gastroenteritis. N. Engl. J. Med., 379 (21): 2076–2077.

Анастасія Маркович