Як керівники лікарень опановують фінансове планування та управління

28 січня 2019 о 17:01
713

Нові умови — нові виклики

Нові умови, коли кошти у заклади охорони здоров’я «йдуть за пацієнтом», вимагають від керівників цих медичних установ навиків фінансового планування та управління. Лише за таких обставин медичний заклад може бути успішним і забезпечуватиме своїх працівників вищими заробітними платами, а пацієнтів — кращим сервісом. Як опанувати ці навички фахівцям закладів охорони здоров’я, в яких працюють сімейні лікарі, терапевти і педіатри, можна навчитися на тренінгах, наголошують в Міністерстві охорони здоров’я (МОЗ) України. Новий цикл навчання розпочали у січні.

Днями за підтримки МОЗ України та Національної служби здоров’я України (НСЗУ) спільно з Проектом USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» та проектом Світового банку «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» проведено ще один тренінг «Фінансово-економічні та юридичні засади господарювання надавача первинної медичної допомоги». Це перший тренінг цього року. У другому півріччі минулого року проведено ще 5 — для управлінців з різних регіонів України.

Цього разу навчання пройшли керівники, економісти, фінансисти, головні бухгалтери медичних закладів первинної ланки надання медичної допомоги та представники власника закладу — місцевої влади з Вінницької, Житомирської, Тернопільської, Хмельницької, Чернігівської областей та Києва. Разом з тренерами учасники розглядали різні аспекти й інструменти для розробки фінансового плану, проведення економічного аналізу та фінансового планування, ведення бухгалтерського обліку та звітності.

Новий формат — новий підхід

«Фінансове планування та економічний аналіз на рівні закладу первинної медичної допомоги стають надзвичайно актуальними в нових умовах фінансування сфери охорони здоров’я. Знання, отримані під час тренінгу, дозволять підвищити ефективність роботи закладу та рівень задоволеності пацієнтів», — наголосив старший радник з питань фінансування системи охорони здоров’я Проекту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» Максим Дуда. Значно полегшити роботу закладів первинної допомоги має оновлений електронний інструмент з фінансового планування доходів та видатків, розроблений експертами Проекту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я».

«На сьогодні це єдиний електронний інструмент з фінансового планування для надавачів первинної медичної допомоги, який дозволяє обчислити доходи і видатки надавача на плановий період на квартальній основі, враховує результати планування закупівель за табелем матеріально-технічного оснащення, включає показники фінансової стійкості надавача та генерує проект фінансового плану. Проведення фінансового планування на регулярній основі дозволить ефективніше використовувати ресурси закладу та грамотно працювати в нових умовах фінансування», — зазначила Наталія Коваленко, радник з питань фінансування системи охорони здоров’я Проекту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я».

Учасники зазначають, що тренінги допомагають покращити та систематизувати знання для ефективного управління закладом. «Окрема перевага такого формату проведення тренінгу — участь командою, що дає можливість краще зрозуміти потреби, проблемні питання та шляхи їх спільного вирішення. Безцінною під час таких тренінгів є можливість обміну досвідом, запозичити успішні практики та допомогти колегам новими ідеями», — підкреслила Наталія Ружніцька, заступник головного лікаря КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Чортківської районної ради (Тернопільська область).

Варто зазначити, що це перший із подібних тренінгів, які заплановано на 2019 рік. Профільне міністерство буде повідомляти про дати наступних.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua