Прорив у подоланні туберкульозу в Україні

25 січня 2019 о 12:16
870
Спеціальності :

Показники лікування хворих

Протягом останніх років на Вінниччині продемонстрували якісний прорив у подоланні туберкульозу. Показник ефективності лікування хворих зріс із 16,5% у 2014 р. до 52% на кінець 2018-го.

Такий результат забезпечено завдяки впровадженню європейських умов і методик лікування у новому відділенні, створеному в обласному спеціалізованому медичному об’єднанні «Фтизіатрія». Перша черга підрозділу запрацювала влітку 2016 р., друга — наприкінці січня поточного року.

Варто зазначити, що завідувач відділу координації програм лікування туберкульозу Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України Яна Терлєєва, яка взяла участь у відкритті лікувального підрозділу, назвала його кращим на нинішній час порівняно з аналогічними установами в інших регіонах держави. За її словами, МОЗ України рекомендуватиме очільникам протитуберкульозних закладів ознайомитися з тим, як налагоджено процес лікування пацієнтів з резистентними формами туберкульозу у Вінниці. Про його ефективність свідчать наведені вище показники.

За словами голови Вінницької обласної ради Анатолія Олійника, роботу зі створення нового відділення виконано в рамках загальнодержавної та обласної програм протидії захворюванню на туберкульоз. Їх загальна вартість становить 13,2 млн грн. Для розв’язання проблеми були  залучені кошти Державного фонду регіонального розвитку та обласного бюджету.

Нагадаємо, нещодавно ми повідомляли про те, що ЄС надасть мільйон євро на дослідження туберкульозу в Україні.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами www.golos.com.ua