Мільйон євро: ЄС надасть кошти на дослідження туберкульозу в Україні

25 січня 2019 о 11:32
811
Спеціальності :

Хто отримав 1 млн євро?

Грант у понад 1 млн євро на спільні дослідження туберкульозу отримав від Європейського Союзу Одеський національний університет імені Іллі Мечникова (ОНУ).  Про це повідомили у прес-службі навчального закладу.

Понад 1 млн євро від ЄС спрямований на розвиток нових підходів до діагностики та лікування туберкульозу в рамках проекту співробітництва Innovation in Tuberculosis — INNOVA4TB.

Яким чином здійснюється фінансування проекту?

Проект фінансується програмою Marie Skłodowska-Curie Actions Horizon 2020-RISE, повідомили в університеті.

Проект спрямований на об’єднання

Наголошується, що проект має об’єднати академічні установи, заклади охорони здоров’я, дослідні центри та компанії з Іспанії, України, Молдови, Швеції, Німеччини та Чилі в єдиний консорціум. Його учасники зможуть відвідувати організації партнерів, проводити спільні дослідження, обмінюватися знаннями і вміннями в діагностиці та лікуванні туберкульозу.

Нині туберкульоз входить до десятки найнебезпечніших захворювань у світі і призводить до 1,5 млн смертей щороку. Це майже дорівнює загальній смертності від СНІДу та малярії. Варто зазначити, що резистентність бактерій — збудників туберкульозу зростає. Лікування одного випадку резистентного туберкульозу може тривати до двох років, і його вартість може перевищувати 100 тис. євро.

Європейська співпраця

Слід наголосити, що INNOVA4TB — це продовження розпочатої в 2013 р. співпраці в межах іншого гранту від Marie Skłodowska-Curie Actions на чолі з координатором Університетом Умео (Umeå University), Королівство Швеція.

Мультидисциплінарна та інтернаціональна кооперація дослідницьких колективів ОНУ з організаціями-партнерами дозволила ідентифікувати у крові біомаркери, які можна використовувати для моніторингу успішності лікування туберкульозу. В майбутньому це сприятиме швидшому одужанню пацієнтів у тяжких випадках. Консорціум також склав мапу спалахів мультирезистентного туберкульозу на Півдні України. Ці результати можуть стати внеском у розробку більш ефективної системи епідеміологічного контролю туберкульозу в Україні та інших європейських країнах.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про проблеми та шляхи вирішення ВІЛ-інфекції і туберкульозу у дітей.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами eu-ua.org