Система громадського здоров’я: обговорено основні пріоритети розвитку

25 січня 2019 о 10:56
695

Які важливі питання обговорювалися?

17 січня 2019 р. проведено засідання Координаційної ради Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України з питань розвитку системи громадського здоров’я під головуванням в.о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун. Головні питання: розбудова регіональної мережі центрів громадського здоров’я та розвиток кадрового потенціалу системи громадського здоров’я.

Перехід до політики запобігання захворюванням

«Перехід від політики лікування до політики запобігання захворюванням, зміцнення і збереження здоров’я українців — один із фундаментальних принципів трансформації всієї системи охорони здоров’я в Україні та роботи системи громадського здоров’я», — зазначив генеральний директор Директорату громадського здоров’я МОЗ України Андрій Скіпальський.

«Задля ефективного функціонування система громадського здоров’я потребує створення та розвитку регіональних центрів громадського здоров’я», — наголосив оратор і додав, що їм буде передано функції забезпечення охорони і зміцнення здоров’я населення, стратегічного управління з питань громадського здоров’я, епідеміологічного нагляду (спостереження) та моніторингу захворювань, групової та популяційної профілактики захворюваності, лабораторної діяльності та боротьби з епідеміями.

«Вже сьогодні функціонують шість регіональних центрів громадського здоров’я, а до кінця цього року вони мають запрацювати в усіх областях. Задля цього розпочато процес передавання майнових комплексів з державної власності до органів місцевого самоврядування в регіонах. За підтримки USAID та Глобального фонду Центр громадського здоров’я МОЗ України надає допомогу регіонам у формуванні обласних центрів та запровадженні нових механізмів фінансування системи громадського здоров’я в умовах реформи», — повідомив генеральний директор Центру громадського здоров’я МОЗ України Володимир Курпіта.

Стандарт вищої освіти магістерського рівня

Слід наголосити, що на сьогодні Центр громадського здоров’я активно працює і в напрямі розробки та впровадження освітніх програм за спеціальністю «Громадське здоров’я». Стандарт вищої освіти за цим напрямком для магістерського рівня, який розробили фахівці Центру, затверджено наказом Міністерства освіти і науки України від 12 грудня 2018 р. № 1383 «Про затвердження стандарту вищої освіти за спеціальністю 229 «Громадське здоров’я» для другого (магістерського) рівня вищої освіти» в галузі знань 22 «Охорона здоров’я».

Нагадаємо, коментуючи зазначений наказ, перший заступник генерального директора Центру громадського здоров’я МОЗ України Віктор Ляшко зазначив: «Затвердження цього стандарту є важливим кроком у процесі розвитку наукового та професійного потенціалу сфери громадського здоров’я України, а також працевлаштування фахівців у структурах державної системи громадського здоров’я, що є стратегічно важливим для реалізації політики розвитку кадрового потенціалу цієї сфери. Покращення громадського здоров’я країни є нині пріоритетом сфери охорони здоров’я. Відповідно, поява такої спеціалізації це закріплює та допоможе посилити галузь висококваліфікованими фахівцями».

Важливо зазначити, що стандарт є рамковим документом, у якому визначено сукупність обов’язкових вимог до змісту і результатів освітньої діяльності закладів вищої освіти, що здійснюють підготовку фахівців сфери громадського здоров’я.

Відповідність міжнародним і національним вимогам

Варто наголосити, що перелік спеціальних компетенцій та результатів навчання, визначених цим стандартом, відповідає як міжнародним нормам, зокрема фаховим вимогам від Європейської асоціації громадського здоров’я, так і реальним потребам галузі охорони здоров’я в Україні.

Наголошується, що найближчим часом фахівці Центру громадського здоров’я планують завершити розробку й затвердити стандарти для першого (бакалаврського) і третього (освітньо-наукового) рівнів вищої освіти, за якими готуватимуть фахівців сфери громадського здоров’я.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами phc.org.ua