Медична освіта: розроблено нові правила атестації лікарів

17 січня 2019 о 11:52
18292

Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України оприлюднило для громадського обговорення проект наказу «Деякі питання безперервного професійного розвитку лікарів».

Мета розробки документа

Осучаснити систему професійного вдосконалення лікарів, демонополізувати ринок післядипломних медичних освітніх послуг, покращити якість надання медичної допомоги.

Підстава розроблення проекту акта

Проект наказу розроблено відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 28 березня 2018 р. № 302 «Про затвердження Положення про систему безперервного професійного розвитку фахівців у сфері охорони здоров’я».

Обґрунтування необхідності прийняття акта

Затвердження Порядку атестації лікарів та вимог до заходів безперервного професійного розвитку є послідовним етапом у реалізації постанови Кабінету Міністрів України від 28 березня 2018 р. № 302 «Про затвердження Положення про систему безперервного професійного розвитку фахівців у сфері охорони здоров’я», сприяє розвитку людського капіталу у сфері охорони здоров’я та підвищенню якості надання медичної допомоги населенню.

Суть проекту акта

Проект наказу затверджує Порядок атестації лікарів, Номенклатуру лікарських спеціальностей та Зміни до деяких наказів Міністерства охорони здоров’я України з питань безперервного професійного розвитку. Перехідні положення Проекту регулюють питання професійного вдосконалення у період до завершення трансформації системи післядипломної освіти лікарів.

Затверджений Порядок поширюється на лікарів, що працюють за спеціальністю на території України у медичних закладах усіх форм власності, регламентує роботу Центральної атестаційної комісії, відомчих атестаційних комісій та атестаційних комісій при структурних підрозділах з питань охорони здоров’я обласних державних адміністрацій і передбачає поліпшення надання медичної допомоги через підвищення якості підготовки професіоналів сфери охорони здоров’я.

У Проекті наказу та додатках до нього визначені механізм атестації лікарів, вимоги до заходів та порядок нарахування балів безперервного професійного розвитку.

Нарахування балів за безперервний професійний розвиток

Так, Проектом наказу пропонується установити, що облік балів за проходження безперервного професійного розвитку рекомендований у 2019 р. та обов’язковий з 1 січня 2020 р. Щорічна перевірка особистого освітнього портфоліо із балами безперервного професійного розвитку розпочинається у 2021 р.

Для лікарів, строк чергової атестації яких настає у 2019 р. та які навчалися на передатестаційному циклі у 2018 або 2019 р., нараховується 50 балів безперервного професійного розвитку.

Лікарям, строк чергової атестації яких настає:

  1. у 2019 р. для атестації необхідно подати щонайменше 50 балів безперервного професійного розвитку, отриманих у 2018 або 2019 р.;
  2. у 2020 р. для атестації необхідно подати щонайменше 50 балів безперервного професійного розвитку, отриманих у 2019 або 2020 р.;
  3. у 2021 р. для атестації необхідно подати щонайменше 50 балів безперервного професійного розвитку, отриманих у 2020 р.;
  4. у 2022 р. для атестації необхідно подати щонайменше 100 балів безперервного професійного розвитку, отриманих у 2020 та 2021 рр.;
  5. у 2023 р. для атестації необхідно подати щонайменше 150 балів безперервного професійного розвитку, отриманих у 2020, 2021 та 2022 р.;

Передатестаційні цикли у 2019 р. проводяться для лікарів, що атестуються у 2019 р.

Коментар МОЗ України

МОЗ України впроваджує сучасний підхід до навчання лікарів — безперервний професійний розвиток. Це означає, що лікарі вдосконалюватимуть свої професійні вміння не лише для проформи і від атестації до атестації, а впродовж усього періоду лікарської практики.

Саме від лікаря залежить здоров’я та життя пацієнта, тому актуальні знання і компетенції є ключовими аспектами професії. Стара система передбачала регламентований перелік видів навчання та не стимулювала лікарів вдосконалюватися. Як наслідок, навчання лікарів здебільшого припадало на останній рік перед процедурою атестації.

Безперервний професійний розвиток принципово відрізняється тим, що з його впровадженням лікарі навчатимуться постійно впродовж життя. Лікарі самі обиратимуть і заходи професійного розвитку — відвідати конференцію з питань серцево-­судинних захворювань чи взяти участь у семінарі з подолання туберкульозу, пройти стажування в закордонній клініці чи записатись на курси тощо. Це дозволить пристосовувати навчання до потреб конкретної медичної практики у конкретному лікувальному закладі і надасть безумовні переваги як для лікарів, так і для пацієнтів.

Переваги безперервного професійного розвитку для лікарів це:

  • свобода у виборі теми, форми навчання. Відповідно до нової моделі має відбутися демонополізація освіти — тепер вибір місця чи організації переходить до лікаря;
  • постійний розвиток, що дозволить бути конкурентноспроможним у професії;
  • можливість інтегруватися у світову медичну спільноту через відвідування акредитованих міжнародними організаціями заходів безперервного професійного розвитку в Україні та за її межами;
  • спрощення процедури атестації (подання звіту про професійну діяльність за останні три роки та співбесіда з комісією не передбачені у новому порядку атестації).

Переваги безперервного професійного розвитку для пацієнтів:

  • кваліфікований та компетентний лікар, який кожного року вдосконалює медичні навички та знання.

Новий підхід скасовує обмеження переліку освітніх провайдерів для лікарів, це фактично демонополізує ринок послуг з післядипломної медичної освіти. Замість преференцій виключно державним провайдерам таких послуг цей ринок відкривається для вільної конкуренції.

Куди надавати пропозиції

Обговорення наказу МОЗ України «Деякі питання безперервного професійного розвитку лікарів» триватиме до 14 лютого 2019 р. Пропозиції та зауваження надсилати на електронну адресу: [email protected], або ж на адресу: 01601, м. Київ, вул. Грушевського, 7, Директорат науки, інновацій, освіти та кадрів МОЗ України.

Підписуйтеся на нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua