Подолання ВІЛ в Україні: оприлюднено нові документи

11 січня 2019 о 17:04
828

Центр громадського здоров’я МОЗ України (далі — Центр) опублікував на своєму офіційному сайті деякі рекомендаційні матеріали щодо подолання ВІЛ в Україні.

Які документи опубліковано

  • Національна стратегія тестування на ВІЛ в Україні на 2019–2030 роки.
  • Звіт про результати оцінки єдиної системи моніторингу та оцінки ефективності заходів, спрямованих на запобігання поширенню епідемії ВІЛ‐інфекції, в Україні: національний та регіональний рівні.
  • Стратегічний план для забезпечення сталості інтегрованих біоповедінкових досліджень в Україні (2018–2021).
  • Операційний план з проведення інтегрованих біоповедінкових досліджень серед ключових груп населення.

У прес-службі Центру повідомили, що усі ці документи мають рекомендаційний характер.

Для чого розроблені документи

У Центрі наголошують, що надання ефективних послуг із тестування на ВІЛ є ключовим елементом протидії епідемії ВІЛ-інфекції для зниження рівнів захворюваності та смертності, зумовлених ВІЛ/СНІДом, та обов’язковим компонентом громадського здоров’я, що забезпечує доступ до комплексних науково-обґрунтованих послуг із профілактики, лікування, догляду та підтримки у зв’язку з ВІЛ.

Також розробники повідомляють, що нові документи мають забезпечити ефективніше використання стратегічної інформації та посилити систему епідеміологічного нагляду за ВІЛ в Україні. До роботи над ними було залучено фахівців Центру, експертів національного та регіонального рівнів, а також міжнародних спеціалістів.

Нагадаємо, розроблено Концепцію програми протидії ВІЛ/СНІДу до 2023 року

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами phc.org.ua