Дефіцит йоду: в Україні ініціюють обов’язкове йодування солі
Резюме. Універсальне рішення — фортифікація продуктів харчування
Центр громадського здоров’я (ЦГЗ) Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України ініціює законодавчі зміни щодо універсального обов’язкового йодування солі. Відповідне рішення було обговорено та підтримано учасниками експертного круглого столу «Законодавчі зміни в Україні щодо йодування харчової солі. Обґрунтування, світовий досвід, лобіювання, адвокація».
Українські реалії
Дефіцит йоду наявний по всій території України, і ця проблема потребує негайного розв’язання. Найефективніший і водночас найвигідніший шлях подолання йододефіциту — універсальне йодування харчової солі (USI). За даними міжнародних організацій, дієвість такого методу підтверджено у більш ніж 140 країнах світу, де існують відповідні законодавчі норми.
«Йодована сіль — один із найефективніших та доступних способів вживати йод, однак на сьогодні не кожен українець може забезпечувати свою потребу у йоді таким шляхом», — зауважив заступник генерального директора ЦГЗ Владислав Збанацький. Україна є однією з небагатьох країн, які не мають закону про обов’язкове йодування солі. Помірний дефіцит йоду виявлено у громадян по всій території нашої держави. Але є регіони з вираженим йододефіцитом — це Західна Україна та Чернігівська область.
За даними Global Iodine Nutrition Scorecard, в Україні щороку народжуються 382 тис. дітей (80%) із ризиком розладів, спричинених йододефіцитом, та надалі розвиваються в умовах дефіциту йоду без отримання його необхідної кількості з їжею.
Генеральний директор Директорату громадського здоров’я МОЗ України Андрій Скіпальський повідомив, що, за даними МОЗ України, патологія щитоподібної залози трапляється приблизно у 42–52% дорослого населення України, 10–20% дітей та 70–80% людей літнього віку. Щоб усунути йододефіцит за допомогою йодованої солі, її мають постійно використовувати 90–98% населення.
Українські можливості
Любов Лобань, головний технолог виробника відповідної продукції — ДП «Артемсіль», повідомила, що потужності цього підприємства дають змогу виробляти на рік понад 7 млн тонн звичайної солі та 1,5 млн тонн йодованої солі. Нині «Артемсіль» має 16 йодувальних установок, потужності яких використовують лише на 4%.
Загалом комерційний сектор готовий до загальнодержавного проекту йодування солі, необхідні лише відповідні законодавчі норми. Представники українського бізнесу наголосили, що в майбутньому загальне виробництво йодованої солі в країні може буде легко збільшено в 10, а то й у 20 разів.
«Фортифікація харчових продуктів винайдена людством для забезпечення життєво необхідними мікронутрієнтами для подолання поширених нутритивних дефіцитів. Фортифікація є регуляторною обов’язковою практикою у більш ніж 140 країнах світу. Час безболісно виправити ситуацію вже давно сплив, але навіть сьогодні потрібна політична воля, щоб запровадити процедуру універсального йодування солі», — підсумувала завідувач відділу промоції здорового харчування та фізичної активності ЦГЗ МОЗ України Ольга Донцова.
Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами phc.org.ua
Залишити коментар