Медична реформа: програма «Доступні ліки» переходить під адміністрування НСЗУ

23 листопада 2018 о 12:13
973

З 1 квітня 2019 р. урядова програма «Доступні ліки» переходить під адміністрування Національної служби здоров’я України, а з часом рецепти на ліки стануть електронними, повідомляють у Міністерстві охорони здоров’я України та прогнозують, що має потенційно збільшитися кількість аптек у програмі, а пацієнти зможуть отримувати ліки ще швидше і зручніше.

Незмінним залишиться головний принцип «Доступних ліків» — забезпечення українців ефективними, якісними і безпечними ліками безоплатно або з незначною доплатою. Нині — це 261 препарат (з них 59 — безоплатно) для лікування серцево-судинних хвороб, бронхіальної астми, цукрового діабету 2-го типу.

Новий принцип забезпечення пацієнтів необхідними препаратами

«Доступні ліки — це реально перша глобальна зміна у сфері охорони здоров’я, яку вже відчули мільйони українців. Ми маємо добрі результати, а саме: постійне зниження цін на ліки, що вкрай важливо, систематичне лікування пацієнтів життєвонеобхідними препаратами під наглядом лікаря. Важливо зазначити, що модель відшкодування є не просто черговою державною програмою. Це новий принцип забезпечення пацієнтів необхідними препаратами, створений як новий майданчик, який має гарні перспективи для подальшого динамічного розвитку, що є важливою складовою трансформації системи охорони здоров’я України», — сказав Роман Ілик, заступник міністра охорони здоров’я.

Зміниться принцип фінансування програми «Доступні ліки»

З 1 квітня 2019 р. зміниться принцип фінансування програми. Замість розподілу коштів субвенції по регіонах працюватиме єдиний надійний платник — НСЗУ; замість укладання договорів між аптеками та департаментами охорони здоров’я діятиме прямий контракт між НСЗУ та аптекою, що означає єдині прозорі правила входження в систему для всіх — від великих аптечних мереж до окремих аптек. Так само, як гроші вже пішли за пацієнтом у медичний заклад первинної допомоги, вони підуть за пацієнтом в аптеку.

«За 7 місяців роботи НСЗУ зарекомендувала себе як надійний фінансовий партнер медичних закладів. Такі самі — чіткі, прозорі і однакові для всіх правила — будуть діяти і в контрактуванні аптек та адмініструванні програми «Доступні ліки». Рецептурний відпуск рецептурних препаратів, електронний рецепт, регулювання цін — ми задамо цивілізований шлях розвитку ринку і це було вигідно та цікаво всім: виробникам, аптекам, лікарям та пацієнтам. Як результат — «Доступні ліки» стануть ще доступнішими», — сказав Олег Петренко, голова НСЗУ.

Електронний рецепт

Замість паперового рецепта діятиме електронний. За цим рецептом пацієнт зможе отримати ліки незалежно від місця проживання у будь-якій аптеці, яка уклала договір з НСЗУ.

«eZdorovya відповідає за технічне впровадження реімбурсації в рамках програми «Доступні ліки». Наразі вже розроблено функціонал укладання договорів між аптеками та НСЗУ (реєстрація аптек). Наступний крок — це розробка функціоналу для видачі та погашення електронного рецепта. Переведення процесу реімбурсації в електронний формат відкриває нові можливості для розробників аптечного програмного забезпечення, створює нову нішу на ринку IT-послуг та сприяє розвитку зручніших сервісів для пацієнтів», — сказав Денис Мацуй, генеральний директор ДП «Електронне здоров’я».

Докладніше про плани Уряду щодо медичної реформи на 2019 р.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua