Звернення УМЕС до української медичної спільноти

19 жовтня 2018 о 16:38
628

Українська медична експертна спільнота (УМЕС) — це громадська платформа, яка об’єднала небайдужих до долі вітчизняної охорони здоров’я фахівців-медиків, організаторів охорони здоров’я, представників фармацевтичного сектору, громадських пацієнтських та експертних організацій, лікарів, науковців та журналістів.

Як ми нещодавно повідомляли, 12 жовтня 2018 р. відбулися звітно-виборні збори УМЕС, під час яких було затверджено ряд документів і звернень. Одне з них, а саме звернення до української медичної спільноти, ми пропонуємо сьогодні до уваги наших шановних читачів.

ЗВЕРНЕННЯ
УМЕС до української медичної спільноти

Місія УМЕС — розроблення експертних пропозицій щодо поліпшення роботи системи охорони здоров’я в інтересах потреб людей у медичній допомозі та охороні здоров’я.

Ми готові підтримати професійною експертизою та пропозиціями прихильність державних і політичних інституцій до забезпечення потреб людей у медичній допомозі і охороні здоров’я, що формує довіру людей до влади і політичних сил.

Ми впевнені, що і політики, і система охорони здоров’я отримають вигоду від доказових фактів, що надходять із різних джерел і контекстів, і ми готові надавати контекст із наших експертних досліджень. Тому ми не підтримуємо практику прийняття управлінських рішень у сфері охорони здоров’я не на доказових фактах і без врахування думки людей — замовників і користувачів системи охорони здоров’я, і ми готові проводити професійну експертизу проектів управлінських рішень.

Ми вважаємо, що доступність медичної допомоги і охоплення медичними послугами не вирішують медичних проблем людей, якщо ця допомога і послуги неякісні, і ми готові провести експертні дослідження щодо систем управління якістю і показників якості з метою максимізувати результати системи охорони здоров’я для здоров’я людей.

Ми вбачаємо, що проблемою охорони здоров’я є нездатність зрозуміти, якими мають бути результати, що мають значення для пацієнтів, і ми готові проводити експертні дослідження з цього питання.

Ми стверджуємо, що політика охорони громадського здоров’я не передбачає моніторингу за рівнем і поширеністю соціальних та інших детермінант здоров’я, що виключає управління ними на індивідуальному і популяційному рівнях, і ми готові надати експертні пропозиції з цього питання, що сприятиме формуванню впевненості людей у безпеці середовища життєдіяльності.

Ми здатні розробляти найкращі (цінні) експертні пропозиції, але немає ніякого сенсу, якщо ніхто не знає, що вони існують, тому ми визнаємо необхідність пріоритету комунікацій з усіма заінтере­сованими сторонами, комунікаційної підтримки прийнятих рішень.

Ми визнаємо, що складність та невизначеність у системі охорони здоров’я потребує різних (альтернативних) підходів, щонайбільше ідей і ширшого використання методу проб та помилок, які нівелюються набутим позитивним досвідом і відбором працюючих підходів, і ми готові до того, що багато речей, які ми раніше вважали істинними, перестануть бути такими, що заслуговують довіри.

Ми за тісну співпрацю експертних спільнот!

Ми вважаємо необхідним провести II-й Національний форум охорони здоров’я!

Ми за законодавче визначення мети і цілей реформи!

12 жовтня 2018 р., м. Київ

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами УМЕС