Юридична консультація. Як лікарю уникнути відповідальності, якщо пацієнт не виконує його призначень?

7 червня 2011 о 18:04
910

Юридична консультація. Як лікарю уникнути відповідальності, якщо пацієнт не виконує його призначень?Я працюю лікарем-гінекологом у приватному медичному центрі. Іноді трапляються випадки коли пацієнтки, які перебувають на обліку, не приходять на призначені їм обстеження (УЗД), на заплановані візити. Що я маю право в таких ситуаціях зробити, аби потім не нести відповідальності за стан здоров’я цих пацієнток? Чи можу я відмовитися від подальшого спостереження таких пацієнток?

Відповідно до Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я», а саме ст. 34, лікар не несе відповідальності за здоров’я хворого у разі відмови останнього від медичних приписів або порушення пацієнтом встановленого для нього режиму. Але для цього необхідно документально зафіксувати факт нез’явлення пацієнтки на обстеження чи візити до лікаря. Зробити це можна, склавши відповідний акт за підписом, як мінімум, двох медичних працівників, окрім самого лікаря.

Окрім цього, лікар має право відмовитися від подальшого ведення пацієнта, якщо останній не виконує медичних приписів або правил внутрішнього розпорядку закладу охорони здоров’я, за умови, що це не загрожуватиме життю хворого і здоров’ю населення. Але, знову ж, факт такого невиконання має бути документально підтверджений.

Олена Бабич,
засновник та керуючий партнер юридичної компанії «Бабич і Партнери»

Поставити запитання з медичного права ви можете,
написавши листа в редакцію тут