Алкоголь шкідливий у будь-яких дозах — МОЗ України

3 вересня 2018 о 15:55
2123

Алкоголь — це головна причина смертності та інвалідності для людей віком 15–49 років та сьома причина для всіх вікових груп у світі, повідомляють у Міністерстві охорони здоров’я України.

Ситуація у світі

Усього у світі в 2016 р. 2,8 млн смертей було пов’язано зі вживанням алкоголю, це близько 10% людей віком 15–49 років. До основних причин смертності, спровокованої алкоголем, належать серцево-судинні захворювання, різні види раку (молочної залози, печінки, кишечнику), цироз печінки, інфекційні хвороби, аварії, травми.

Ситуація в Україні

Найбільші значення середнього споживання алкоголю серед жінок відзначено в Україні — 4,2 дози/добу (1 доза — це 10 г етилового спирту), серед чоловіків у Румунії — 8,2 дози, в українських чоловіків — п’яте місце та 7,0 дози/добу відповідно.

У 2016 р. в Україні загинуло 25 тис. жінок та 53 тис. чоловіків від причин, пов’язаних зі вживанням алкоголю. Це становить 8,5% усіх смертей для жінок та 18% — для чоловіків.

Хоч мінімальне вживання алкоголю трохи знижує ризики захворюваності на ішемічну хворобу серця, водночас його вживання несе в собі шкоду від інших хвороб у довгостроковій перспективі. Тобто всі можливі позитивні ефекти, які зумовлює алкоголь, зрештою поступаються його згубним властивостям.

Дослідники неодноразово наголошують, що політика урядів, спрямована на зниження рівня споживання алкоголю серед населення, буде найефективнішою для запобігання втраті здоров’я населення.

Національний план заходів щодо неінфекційних захворювань передбачає, зокрема, заходи з обмеження вживання алкоголю в Україні. Серед них — зменшення цінової доступності алкогольних напоїв, повна заборона реклами та інших видів стимулювання продажу, проведення інформаційних кампаній на центральному рівні та в регіонах.

Читайте також про вживання психоактивних речовин в умовах «гібридної» війни.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua