Комітет з питань охорони здоров’я підтримав нову стратегію перерозподілу бюджету у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та в місті Києві

7 червня 2011 о 17:54
646

Комітет з питань охорони здоров’я підтримав нову стратегію перерозподілу бюджету у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та в місті КиєвіКомітет Верховної Ради з питань охорони здоров’я рекомендує парламенту прийняти за основу законопроект про порядок проведення реформування системи охорони здоров’я.

Метою проведення реформування системи охорони здоров’я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та в місті Києві (далі — пілотний проект) є відпрацювання нових організаційно-правових та фінансово-економічних механізмів, спрямованих на підвищення ефективності й доступності медичного обслуговування населення і які є необхідними для розвитку системи охорони здоров’я України.

Законопроектом запропоновано структурно-організаційне та фінансово-економічне розмежування закладів охорони здоров’я за видами надання медичної допомоги (первинної, вторинної, третинної та екстреної) шляхом створення центрів первинної медико-санітарної допомоги, спеціалізованих за профілем та інтенсивністю медичних закладів (як складових госпітальних округів), та високоспеціалізованих закладів охорони здоров’я або центрів з надання третинної медичної допомоги.

Процес структурування має відбуватися лише з урахуванням особливостей адміністративних територій (щільності та характеру розселення населення, стану транспортних комунікацій, матеріально-технічного та кадрового потенціалу закладів охорони здоров’я, їх профілю та інших територіальних особливостей).

Це дозволить сконцентрувати наявні матеріальні, фінансові та трудові ресурси закладів охорони здоров’я, уникнути дублювання їх функцій та структурувати відповідно до інтенсивності надання медичної допомоги.

Законопроектом запропоновано застосування програмно-цільового методу у бюджетному процесі, що дозволить спрямувати бюджетні кошти за видами медичної допомоги з бюджетів відповідних рівнів, а також запровадити договори на медичне обслуговування.

Основною відмінністю від діючої системи планування бюджетних видатків є концентрація коштів на первинну медичну допомогу на рівні бюджету району (міста), а на вторинну — на рівні бюджету області. У місті Києві всі видатки на охорону здоров’я концентруватимуться на рівні міського бюджету.

Реалізація законопроекту передбачає удосконалення порядку організації медичного обслуговування населення та діяльності закладів охорони здоров’я, забезпечення підвищення якості медичного обслуговування, запровадження договорів про медичне обслуговування населення, створення механізмів раціонального використання фінансових, кадрових та матеріально-технічних ресурсів галузі.

Результати експерименту дозволять визначити оптимальну модель реформування системи охорони здоров’я на державному рівні.

За матеріалами w1.c1.rada.gov.ua