Юридична консультація. Як правильно отримати письмову згоду на оперативне втручання?

3 червня 2011 о 18:11
1067
Спеціальності :

Юридична консультація. Як правильно отримати письмову згоду на оперативне втручання?У хірургічному відділенні нашої лікарні згода від пацієнта на медичне втручання окремо письмово не береться, максимум у медичній карті пацієнт ставить підпис про те, що він ознайомлений лікарем із можливими ускладненнями. Чи достатньо такого оформлення згоди від пацієнта на проведення йому операції?

Чинне законодавство зобов’язує лікаря отримати згоду від пацієнта для застосування у нього методів діагностики, профілактики та лікування, але форма такої згоди законодавством не передбачена, зокрема чи має така згода бути усною чи письмовою.

Можна, звичайно, і ставити підпис у медичній карті, це краще ніж нічого, але задля того щоб максимально захистити лікаря у разі виникнення будь-яких конфліктів із пацієнтом бажано отримувати від пацієнта письмову згоду, в якій має бути прописано, що пацієнт отримав повну інформацію від лікаря щодо майбутньої операції, йому роз’яснені можливі ускладнення і зазначити які саме. Чим детальніше все буде прописано у згоді на лікування, тим більше захищеним буде лікар. Краще розробити формуляр такої згоди пацієнта на медичне втручання і зберігати його у медичній карті.

Олена Бабич,
засновник і керуючий партнер юридичної компанії «Бабич і партнери»

Поставити питання з медичного права ви можете,
написавши листа в редакцію тут