Новий випадок дифтерії зареєстровано в Україні

22 червня 2018 о 11:08
721


Новий випадок захворювання на дифтерію зареєстровано в Україні, а саме у Рубіжному Луганської області. Це вже другий офіційно зареєстрований випадок дифтерії протягом 2018 р., — повідомляють у Центрі громадського здоров’я МОЗ України.

Необхідність щеплень

У профільному міністерстві рекомендують якнайшвидше зробити необхідні щеплення проти дифтерії дітям і дорослим. Якісна і безпечна вакцина є в усіх регіонах України і надається безоплатно як для дітей, так і для дорослих. Водночас рівень вакцинації проти дифтерії залишається низьким — лише половина українських дітей отримали захист третьою дозою вакцини АКДП у віці 18 міс минулого року і менше половини дорослих.

Дифтерія — вакцинокерована інфекція. Єдиний спосіб захиститися від дифтерії та запобігти розвитку небезпечних ускладнень — вакцинація для дітей і ревакцинація для дорослих. Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України рекомендує якнайшвидше зробити щеплення проти дифтерії дітям, які пропустили його за календарем вакцинації, вчасно вакцинувати дітей за графіком, згідно з календарем профілактичних щеплень, а також нагадує про обов’язкову ревакцинацію дорослих від дифтерії кожні 10 років.

Для дітей централізовано закуповується вакцина проти кашлюку, дифтерії та правця АКДП (із цільноклітинним кашлюковим компонентом, що дає найкращий захист). Також наявна вакцина для профілактики дифтерії та правця АДП і вакцина для профілактики дифтерії та правця зі зменшеним вмістом антигену АДП-М, яку застосовують для дорослих. На 1 червня 2018 р. в Україні наявні 2,2 млн доз вакцини АКДП, 557 тис. доз АДП та 5,2 млн доз АДП-М.

Наслідки епідемії дифтерії

Під час останньої епідемії дифтерії в Україні з 1991 до 1998 р., спричиненої низьким охопленням дітей вакцинацією та відсутністю ревакцинації дорослих, на дифтерію захворіли близько 20 тис. людей, 696 з них померли.

Дифтерія небезпечна тим, що без негайного введення сироватки близько 50% хворих можуть померти, навіть із сироваткою залишається ризик смерті до 20%. Це гостре інфекційне захворювання, що передається переважно повітряно-крапельним шляхом і характеризується місцевим запаленням слизової оболонки ротоглотки і загальною інтоксикацією з ураженням серцево-судинної та нервової систем. До летальних випадків можуть призвести набряк слизової оболонки та блокування дихальних шляхів псевдомембранами, токсикоз, ураження серцево-судинної та нервової систем і вторинні інфекції.

До уваги лікарів

МОЗ України звертає увагу лікарів: будь-який підозрілий випадок захворювання є показанням для госпіталізації до інфекційних стаціонарів і призначення відповідного лікування без очікування результатів лабораторного дослідження.

Докладніше про вакцинокеровані інфекції.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами phc.org.ua