На базі госпіталю МОЗ відкриють відділення для ветеранів війни та членів їх родин

25 квітня 2018 о 16:13
545

Як повідомляє Міністерство охорони здоров’я України, в рамках розширення профілю «Українського госпіталю для воїнів-інтернаціоналістів «Лісова поляна» Міністерства охорони здоров’я України» заплановано створення відділення для лікування пацієнтів із посттравматичним стресовим розладом у ветеранів війни та членів їхніх родин. Наголошується, що при цьому госпіталь і надалі надаватиме послуги воїнам-інтернаціоналістам, але робитиме це якісніше, на засадах доказової медицини, додавши послуги у сфері психічного здоров’я.

Лікування в запланованому відділенні буде доступним для всіх категорій ветеранів — і афганців, і ветеранів антитерористичної операції, членів їх сімей та людей, які постраждали внаслідок військових дій. Зазначається, що форма власності закладу охорони здоров’я не змінюватиметься, так само не йдеться і про закриття госпіталю. Найближчим часом буде оголошено конкурс на посаду керівника «Лісової поляни», завданням якого буде покращити якість надання допомоги ветеранам.

Також заплановано підвищення рівня надання медичної допомоги у сфері психічного здоров’я. Сьогодні приблизно 40% усіх пацієнтів госпіталю лікують з приводу порушення психіки, поведінки та захворювання нервової системи. Водночас у закладі немає жодного психолога чи психотерапевта. Саме для цього створюється додаткове відділення. До роботи у новоствореному відділенні залучатимуть високопрофесійних фахівців, навколо яких у майбутньому буде формуватися навчально-практичний центр для спеціалістів з регіонів. Тут будуть впроваджені сучасні світові практики організації супроводу пацієнтів: від лікування до реабілітації та підтримки після повернення у громаду.

Як зазначає Міністерство охорони здоров’я України, посттравматичний стресовий розлад виникає внаслідок психотравмуючих подій. Світова статистика свідчить, що від 11 до 30% ветеранів з різних країн світу стикаються з цією патологією. Достовірна статистика для України відсутня, але водночас відомо, що охоплення послугами з підтримки психічного здоров’я ветеранів є недостатнім.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua