Будувати лікарні та поліклініки – справа громад

23 квітня 2018 о 12:33
752

Відповідно до норм українського законодавства, питання розбудови лікарень та поліклінік належать до повноважень місцевих органів влади всіх ланок, і їм нічого не заважає будувати нові амбулаторії, палати та операційні. Про це вчора, 22 квітня 2018 р., заявив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Про обов’язки громад

«Кому належать поліклініки, лікарні? Місцевим органам влади, яким ми передали повноваження і ресурси. Що їм заважає зробити нормальну палату, операційну? Нічого!» — сказав В. Гройсман.

Він наголосив, що Уряд, зі свого боку, робить немало для зміни ситуації в системі охорони здоров’я.

Хто винен у жахливому стані медицини?

«Говорять сьогодні, що лікарні в жахливому стані. І це правда. Але давайте скажемо і про те, що це стало можливим внаслідок недолугої політики минулих періодів, коли охорона здоров’я нікого не цікавила. А цікавив тільки контроль над закупівлями ліків — а це мільярди, і друга позиція — закупити обладнання і на тому ще вкрасти 30–50% (вартості), — зазначив Глава Уряду. — Прийшла Уляна Супрун і почала ці схеми ламати. А ми як Уряд вибрали шлях зміни системи охорони здоров’я».

Що робитиме Уряд

Прем’єр-міністр навів приклади реалізованих проектів будівництва нових лікарень та реалізації інших урядових програм — передусім «Доступні ліки».

«Я надалі сконцентруюся на тому, аби зарплата лікарів зростала, — сказав В. Гройсман. — Ми також вийдемо з програмою підтримки й розвитку екстреної медицини».

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами kmu.gov.ua