Реорганізація медичного закладу: як ефективно її провести і увійти в реформу?

13 квітня 2018 о 15:09
1354

Реорганізація закладу охорони здоров’я у комунальне некомерційне підприємство — важлива складова входження закладу в нову медичну систему України. Процедура реорганізації через перетворення не належить до складних корпоративних процедур.

Вміле планування, контроль та командна гра є запорукою успіху. Процедура реорганізації є досить врегульованою. Але на практиці в різних громадах вона відбувається по-різному. У рамках проекту підготовки до входження у реформу сотні громад-лідерів з усієї України, експерти Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) та проекту USAID «Реформа ВІЛ-послуг у дії» (компонент підтримки медичної реформи) пропонують 10 практик, які можуть пришвидшити або сповільнити процес автономізації.

Усі ці практики (з префіксом «не» чи без нього) можуть бути доцільними до застосування. Конкретну процедуру слід розглядати в комплексі, виходячи з особливостей. Водночас застосування позитивних практик дозволяє пройти процедуру простіше та швидше.

Створіть календар реорганізації

Процес реорганізації формально регламентований строками, наприклад строком отримання нової ліцензії чи строком заявлення вимог кредиторів. Є й дії, які не обмежені формально строками, але від їх вчинення залежить можливість рухатися далі по інших процедурах. Оскільки для успішної процедури треба, щоб усі учасники повністю виконали завдання, встановіть жорсткі строки.

(Не) вимагайте від головного лікаря «всього»

Головний лікар закладу первинної медичної допомоги є керівником медзакладу. Водночас до процесу автономізації залучені підрозділи власника (громади), які не підпорядковані головному лікарю. Тобто керівник медзакладу не може впливати на процес прийняття частини рішень щодо автономізації. Лише спільна злагоджена робота структурних органів власника (громади) і керівництва медзакладу може зробити процес автономізації простим та швидким.

Комунікуйте усередині

Визначте відповідальну особу — куратора процедури, яка буде відповідати за взаємодію між підрозділами та проконтролює строки виконання завдань, зможе вирішити суперечності у випадку їх виникнення. Доцільно, щоб ця людина мала стосунок до відповідної ради — власника закладу охорони здоров’я та могла успішно комунікувати як із закладом (комісією з реорганізації), так і з підрозділами, які забезпечують процедуру з боку власника (фінансовий, юридичний, апарат та комісії відповідної ради).

(Не) затверджуйте статут, в якому максимально обмежені повноваження керівника

Дозвольте керівнику бути керівником. У цьому суть автономізації. На практиці, саме керівник більше розуміє нагальну потребу закладу та може визначити найбільш критичні напрямки. Повноваження власника мають забезпечувати стратегічний контроль (а не тактичні вказівки) за діяльністю закладу.

Делегуйте повноваження

Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» допускає делегування певних повноважень місцевої ради. Наприклад, доцільно одразу делегувати право затвердження передавального акта голові місцевої ради або голові виконавчого органу місцевої ради. У такому разі процедуру реорганізації можна провести за одну сесію ради. Підписання акта відбувається гнучко після завершення строку заявлення вимог кредиторами та одразу подається до державного реєстратора, якщо на першій сесії було затверджено статут (або право його затвердження також було делеговано).

(Не) призначайте головою комісії з реорганізації не керівника закладу охорони здоров’я

На час після прийняття рішення про реорганізацію закладу і до реєстрації підприємства-правонаступника повноваження керівника закладу переходять до голови комісії з реорганізації. Водночас головний лікар не звільняється та продовжує виконувати свої повноваження після реєстрації підприємства-правонаступника. Призначення такого тимчасового «керівника» найчастіше має негативний ефект.

Синхронізуйте події

Заплануйте, коли доцільніше виносити на сесію вашої ради відповідне питання про реорганізацію, коли планувати наступне засідання сесії, коли робити реорганізацію, щоб не було перебоїв у проведенні платежів казначейством.

Робіть підготовчі дії завчасно

Наслідок реорганізації — внесення змін у значну кількість документації та проходження низки процедур. Хоча внести зміни до бюджетної програми можна лише, коли буде зареєстровано новий заклад, це не заважає підготувати проект змін ще на стадії заявлення вимог кредиторами. Для ліцензування необхідно подавати відомості про матеріально-технічне оснащення закладу. Обладнання має бути метрологічно повіреним. Перевірте завчасно, чи наявне обладнання для отримання нової ліцензії та чи пройшло воно метрологічну повірку.

Цікавтеся закладом

Після реорганізації ваш заклад буде отримувати нову ліцензію. Поцікавтеся, чи все в нього добре з матеріально-технічним оснащенням. Чи є у закладу кошти? Можливо, доведеться шукати грошові кошти на оновлення чи придбання нових активів згідно з табелем оснащення. Доцільно запланувати видатки завчасно, а не шукати гроші в останній момент.

Користуйтеся зручними інструментами

Полегшити процес автономізації допоможе Конструктор для генерування пакета документів для автономізації закладів охорони здоров’я. За допомогою цього електронного інструменту ви легко можете сформувати пакет документів для автономізації закладу охорони здоров’я: рішення про реораганізацію, статут, пояснювальну записку.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua