Юридична консультація. Чи необхідно отримати згоду батьків або опікунів на переривання вагітності у неповнолітньої особи?

30 травня 2011 о 14:06
11419

До лікаря акушера-гінеколога звернулася неповнолітня особа (16 років) з проханням перервати вагітність. Вона відмовляється інформувати батьків про наявність вагітності та про її переривання. Як у цій ситуації має діяти лікар акушер-гінеколог? Чи потрібно з юридичної точки зору наполягати на обов’язковому залученні батьків до вирішення такого питання, оскільки можливі ускладнення?

Питання отримання згоди батьків на проведення медичного втручання неповнолітній особі досить неоднозначно регламентується чинним законодавством. Так, відповідно до  ст. 284 Цивільного кодексу України та Закону України “Основи законодавства про охорону здоров’я” вiд 19.11.1992 № 2801-XII надання  медичної  допомоги  фізичній  особі,  яка досягла 14 років, провадиться за її згодою.

Крім того, порядок надання медичної допомоги неповнолітнім особам закріплений в Наказі МОЗ України від 2 червня 2009 року N 382 “Про затвердження Тимчасових стандартів надання медичної допомоги підліткам та молоді” (Наказ № 382), а що стосується питань переривання вагітності, в тому числі неповнолітнім особам, в Наказі МОЗ України від 31.12.2010 № 1177 “Про затвердження клінічного протоколу “Комплексна допомога під час небажаної вагітності” (Наказ № 1177).

У відповідності до положень Наказу № 382, медична допомога неповнолітнім пацієнтам від 14 до 18 років надається – з їх особистої згоди та з дозволу батьків (опікунів, членів родини) згідно з чинним законодавством, а Наказ 1177, в свою чергу, не зовсім зрозуміло визначає порядок і процедуру отримання згоди при перериванні вагітності у неповнолітних пацієнтів (14-18 років). Так, штучне переривання вагітності неповнолітній пацієнтці, якщо термін вагітності становить від 12 до 22 тижнів, здійснюють за заявою вагітної або її законних представників.

При цьому слід мати на увазі, що право відмови від медичного втручання після інформування лікарем про процедуру та ускладнення, має тільки повнолітня особа (18 років).

Таким чином, у відповідності до вищенаведених нормативно-правових актів, я би рекомендовала Вам окрім згоди самої пацієнтки, все ж таки отримати додатково згоду батьків на проведення преривання вагітності неповнолітній пацієнтці. Таким чином, Ви дотримаєтесь вимог чинного законодавства щодо отримання згоди на медичне втручання неповнолітній особі в повному об’ємі.

Олена Бабич, засновник та керуючий партнер юридичної компанії «Бабич і Партнери»

Поставити питання з медичного права ви можете,
написавши листа в редакцію тут