Президент України відкрив відділення дитячої реанімації у Вінниці

10 квітня 2018 о 11:52
634

У рамках робочої поїздки на Вінниччину 5 квітня 2018 р. Президент України Петро Порошенко взяв учать у відкритті реконструйованого відділення анестезіології та інтенсивної терапії Він­ницької обласної дитячої клінічної лікарні.

Про подію

Головний лікар закладу Василь Паненко ознайомив Главу держави з роботою відділення та поінформував про заходи, здійснені під час реконструкції. Президент оглянув реанімаційну залу, палати відділення, ординаторську, маніпуляційний кабінет.

Під час спілкування з персоналом лікарні Президент зазначив, що такі зміни і сьогоднішня зустріч стали можливими саме завдяки децентралізації, за якою кошти перестали направлятися до центру, а стали залишатися на місцях, громади отримали можливості для реалізації важливих для них проектів.

Президент про децентралізацію

«Що таке децентралізація простою мовою? Забираєш гроші у центральної влади і віддаєш громаді. 60 млрд було в місцевих бюджетах, коли я був обраний Президентом, і 250 млрд зараз. А що таке гроші, що таке додаткових 200 млрд? Це — школи, дитячі садки, це відремонтовані дороги, які роками не ремонтувалися, це освітлення і це точно лікарні», — сказав П. Порошенко.

Президент підкреслив, що розвиток громад і реформи можливі, незважаючи на агресію Росії проти України і необхідність забезпечення нашої армії.

Він зазначив, що на реконструкцію цього реанімаційного відділення було виділено 3 млн грн. з обласного бюджету, 5 млн грн. — з Державного фонду регіонального розвитку і майже 5 млн грн. з державного бюджету на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку.

«Державний бюджет на сьогоднішній день ставить першим пріоритетом інтереси людини — захистити, надати якісні послуги, навчити, вилікувати, і саме цьому присвячена реформа охорони здоров’я, реформа освіти, судової системи, національної безпеки», — також додав Президент.

Глава держави навів слова посла Канади, який під час урядової наради з децентралізації передав враження іноземних партнерів України, які дивуються, як нашій державі за 4 роки вдалося відновити і перебудувати армію, збільшити обсяги бюджетів розвитку, навести порядок в енергетиці, здійснювати кроки з поліпшення бізнес-клімату.

«І ми не зупинимося. Ми будемо далі йти для того, щоб реформувати державу», — сказав Президент.

Президент про рівень життя лікарів

Водночас він підкреслив, що попереду ще дуже багато роботи. «Одна з перших моїх турбот — це підвищення рівня життя людей, і пріоритетом мають бути лікарі», — наголосив Глава держави.

«Ми маємо рішуче рухатися для того, щоб заробітна плата в Україні поступово, але в дуже короткий термін наближалася до заробітних плат наших сусідніх країн. Це справедливо», — сказав П. Порошенко.

Президент вручив головному лікарю медустанови сертифікат на апарати штучної вентиляції легенів і висловив переконання, що реконструкція лікарні продовжуватиметься.

Коментар головного лікаря

Головний лікар подякував за увагу і допомогу, яка надається закладу. «Ми дійсно отримуємо останніми роками дуже багато коштів. Протягом останніх трьох років — і з Державного фонду регіонального розвитку, і субвенцію соціально-економічного розвитку, і з місцевого бюджету. Це дало нам змогу відремонтувати не тільки це відділення, яке ми сьогодні презентуємо, а й інші відділення. Але це відділення, яке ми відкриваємо після реконструкції, — одне з найкращих відділень, яке сьогодні буде працювати і надавати медичну допомогу дітям Вінницької області. Воно і оснащене сучасним обладнанням, і відповідає всім стандартам надання медичної допомоги», — сказав В. Паненко.

Про лікарню

Відділення анестезіології та реанімації Вінницької обласної дитячої клінічної лікарні займає площу 580 м2 і розраховане на 9 ліжок. Щорічно у відділенні лікується близько 700 пацієнтів.

У відділенні працює 50 медичних працівників, із них — 16 лікарі.

У вересні 2017 р. розпочалася реконструкція відділення. На ці потреби усього виділено 12,3 млн грн., у тому числі кошти Державного фонду регіонального розвитку — 5 млн грн., Державного бюджету на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку (капітальні інвестиції) — 4,2 млн грн. та обласного бюджету — 3,1 млн грн.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами president.gov.ua