Лікарям — гідні зарплати, пацієнтам — якість медичних послуг

3 квітня 2018 о 11:56
525

Успіх запровадженої Урядом України медичної реформи стане загальним успіхом для громадян, які по факту отримають якісну послугу, а лікарі — якісні умови праці та гідну зарплату. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, коментуючи останні події щодо реформування галузі.

Ситуація потребує змін

Очільник Уряду підкреслив, що ситуація в медицині потребує змін, оскільки десятиліттями в цій сфері йшла «боротьба за грошові потоки, а не за якість послуги». «І я теж втрачав близьких людей через неспроможність нашої медицини, нездатність врятувати життя. І цей біль для багатьох з нас йде крізь життя, — поділився В. Гройсман. — Тож нам треба змінити ситуацію, і ми її змінимо».

Зміни відбудуться не відразу

Глава Уряду наголосив, що цей процес потребуватиме часу. І навіть розвинуті держави світу проводять такі реформи десятиліттями. «За 3–5 років ми ситуацію змінимо. Вона вже в наступному році стане іншою. Ми, скільки потрібно, будемо платити за послугу. Для людей все буде безкоштовно! Але кожен заклад має знати, що має прийняти пацієнта якісно, надати йому нормальну послугу, — сказав В. Гройсман. — Одразу все не відбудеться. Але зараз ми запроваджуємо систему, коли «кошти ходять за пацієнтом». Саме ви (громадяни) будете показувати, куди заплатити кошти за послугу. І це нісенітниці, що хтось з пацієнтів буде платити. Хочу звернутися до політиків і людей: реформа цього (оплати послуги пацієнтом) не передбачає. Ми будемо платити за пацієнта і за увагу до громадян».

Зміни не будуть легкими

Прем’єр-міністр наголосив, що в процесі змін можливі дискомфорт і непорозуміння. Але все можна вирішити. «Ми будуємо кардіоцентри, започаткували програму «Доступні ліки» — сьогодні мільйони українців отримують ліки безкоштовно. Ми створюємо інфраструктуру і маємо запровадити нову систему в ній, — зауважив В. Гройсман. — При цьому відповідальність — це головний аспект впровадження змін».

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами kmu.gov.ua