Уряд надасть підтримку щодо ухвалення управлінських рішень з медичної реформи

13 лютого 2018 о 15:49
387

9898982354235Кабінет Міністрів України наполягає на поглибленні відповідальності Міністерства охорони здоров’я та органів місцевого самоврядування за виконання державних медичних програм. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман 12 лютого 2018 р. під час наради з питань закупівлі ліків, забезпечення вакцинами та щодо подальшої реформи системи охорони здоров’я.

Глава Уряду наголосив, що система охорони здоров’я проходить процес фундаментальних змін, але команда міністерства та місцеві органи мають працювати злагоджено і швидко виявляти проблеми та вирішувати їх. Причому це стосується як закупівель ліків і забезпечення зарплат лікарів, так і виконання програм, передусім урядової програми «Доступні ліки». Тим більше, що фінансування всіх видатків з Державного бюджету по лінії системи охорони здоров’я проходить чітко і згідно з планом. Кошти на місцях є.

«Давайте дамо інформацію людям про те, чому вони не мають, наприклад, доступу до ліків і хто блокує процес, — запропонував В. Гройсман. — Ми повинні врегулювати ситуацію. Якщо для цього потрібне рішення Уряду — воно буде. Коли ми витрачаємо 6 млрд грн. на закупівлю ліків (на рік), я хочу, аби ці ліки закуповували вчасно, а люди мали доступ до них. Або ми будемо відповідально ставитися до своїх обов’язків, або не будемо працювати».

Глава Уряду запропонував фахівцям Міністерства охорони здоров’я України повну підтримку — передусім, у питаннях необхідних регуляторних рішень. «У мене немає сумніву в чистоті намірів медиків, але я наголошую, що працювати потрібно жорстко. Мені вистачає політичної волі ухвалювати рішення», — сказав В. Гройсман.

Він підкреслив, що життя людини — найцінніше. І втрачати його внаслідок того, що «хтось не підписав якийсь документ чи дозвіл» — неприпустимо.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами kmu.gov.ua