До складу бригад «швидкої» будуть входити парамедики

4 січня 2018 о 14:30
3221

123551123Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України винесло на громадське обговорення проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2012 р. № 1114 «Про затвердження Типового положення про бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги», розробленого на виконання пункту 27 розділу ІІІ «Розвиток людського капіталу» Плану пріоритетних дій Уряду на 2017 рік, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 3 квітня 2017 р. № 275-р.

Зазначений проект постанови передбачає, що для удосконалення роботи системи екстреної медичної допомоги до складу бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги входитимуть парамедики, молодші бакалаври з медичною освітою, які будуть підготовлені в акредитованих навчальних закладах за галуззю знань «Охорона здоров’я», спеціальністю «Медсестринство», спеціалізацією «Лікувальна справа».

Парамедиків навчатимуть за програмою, яка передбачає підготовку фахівця для роботи з невідкладними станами в системі екстреної медичної допомоги на догоспітальному етапі, що відрізняється від програми навчання фельдшера з медицини невідкладних станів.

Також проект постанови передбачає навчання екстрених медичних техніків та залучення їх до надання екстреної медичної допомоги, що додатково посилить систему екстреної медичної допомоги України близько 12 тис. фахівців, які зараз виконують тільки функції водіїв спеціалізованого санітарного транспорту.

Функціонування бригад екстреної медичної допомоги, до складу яких входять парамедики та екстрені медичні техніки, надасть можливість підвищити ефективність використання бюджетних коштів на охорону здоров’я, поліпшити своєчасність та якість надання екстреної медичної допомоги в областях, знизити рівень смертності від нещасних випадків, травм та гострих захворювань, наблизити сферу охорони здоров’я до міжнародних стандартів надання екстреної медичної допомоги населенню, зменшити видатки на соціальний захист і реабілітацію інвалідів, зменшити видатки Фонду соціального страхування України.

Документом передбачається:

Установити, що до 01 січня 2023 року особам, які на момент прийняття цієї постанови займають посади фельдшерів з медицини невідкладних станів і медичних сестер станцій (відділень) швидкої та невідкладної медичної допомоги у лікарських і фельдшерських бригадах екстреної (швидкої) медичної допомоги, дозволено працювати у складі бригад парамедиків.

Установити, що працівники лікарських і фельдшерських бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги, які на момент прийняття цієї постанови займають посади фельдшерів з медицини невідкладних станів і медичних сестер станцій (відділень) швидкої та невідкладної медичної допомоги, для продовження роботи у складі бригади парамедиків зобов’язані упродовж п’яти років з дня прийняття цієї постанови пройти відповідне навчання за програмами, затвердженими Міністерством охорони здоров’я, та отримати відповідні підтверджувальні документи, які надають право працювати на посаді парамедика.

Установити, що до 01 січня 2023 року особам, які на момент прийняття цієї постанови займають посади водіїв у лікарських і фельдшерських бригадах екстреної (швидкої) медичної допомоги, дозволено працювати у складі бригад парамедиків.

Установити, що працівники лікарських і фельдшерських бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги, які на момент прийняття цієї постанови займають посади водіїв, для продовження роботи у складі бригади парамедиків зобов’язані упродовж п’яти років з дня прийняття цієї постанови пройти відповідне навчання за програмами, затвердженими Міністерством охорони здоров’я, та отримати відповідні підтверджувальні документи, які надають право працювати на посаді екстреного медичного техніка.

Проект постанови Кабінету Міністрів України та повідомлення про оприлюднення зазначеного проекту розміщено на сайті МОЗ України: http://moz.gov.ua/gromadske-obgovorennja.

Пропозиції та зауваження можна надсилати впродовж місяця з дня оприлюднення до Управління екстреної медичної допомоги та медицини катастроф МОЗ України або в електронному вигляді на адресу: [email protected].

Контактна особа — Полупан Олена Олександрівна (тел.: 044-253-24-72).

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua