Британський медичний журнал (BMJ) долучається до освіти українських лікарів

29 серпня 2017 о 15:26
5767

7537464Британський медичний журнал (BMJ) і Міністерство охорони здоров’я України оголошують про підписання нового Меморандуму про взаєморозуміння, який акредитує BMJ на роботу в сфері підвищення кваліфікації та професійної перепідготовки лікарів.

BMJ як один із провідних світових генераторів медичних знань реалізує амбіційну навчальну ініціативу підтримки клінічних рішень, яка ставить собі за мету удосконалення рівня охорони здоров’я в Україні.

Ініціатива покликана надати клініцистам та професійним працівникам сфери охорони здоров’я доказові онлайн-інструменти та ресурси, включаючи «BMJ Best Practice» і «BMJ Learning» («Найкраща практика BMJ» та «Навчання з BMJ»), для покращення рівня діагностики, лікування і заходів із захисту від інфекційних та неінфекційних захворювань.

Запропоновані ресурси готуються міжнародними експертами, аналізуються українськими клініцистами й науковцями, які потім адаптують їх для національного користувача українською мовою із доступом як в онлайн, так і в офлайн-режимі, або через мобільні пристрої. Програма має цілковиту підтримку Міністерства охорони здоров’я України та національної Робочої групи.

Міталі Врозинскі (Mitali Wroczynski), Голова Департаменту зі стратегічного партнерства BMJ, зазначила з цього приводу: «Сьогодні клініцисти стикаються з величезним масивом мінливої інформації, тож із кожним днем стає все важче підтримувати теоретичні і практичні знання на належному рівні. Ми пишаємося тим, що можемо скористатися нашим міжнародним досвідом для того, щоб надавати перевірені й доказові знання українським професіоналам сфери охорони здоров’я. Україна ставить перед собою амбіційні плани із вдосконалення систем та інфраструктури охорони здоров’я, покращення використання відповідних ресурсів та якості медичних послуг, що надаються. Це непросте завдання, і ми пишаємось тим, що саме нам довірена підтримка таких цілей… Зважаючи на наш ентузіазм, енергію та жагу до доказових знань і ресурсів, а також активну участь і підтримку Міністерства, я впевнена в тому, що разом нам вдасться задовольнити спільні амбіції».

Зазначимо, що «Найкраща практика BMJ» («BMJ Best Practice») — це онлайн-інструмент підтримки процесу прийняття рішень, який надає лікарям швидкий і простий доступ до останньої інформації під час встановлення діагнозу або прийняття рішень щодо лікування пацієнтів. Ресурс поновлюється на щоденній основі й базується на останніх доказових дослідженнях, рекомендаціях і експертній думці для забезпечення поетапних настанов із питань діагностики, прогнозування, лікування й профілактики.

«Навчання з BMJ» («BMJ Learning») — це освітній онлайн-ресурс, який надає професіоналам сфери охорони здоров’я швидкий і ефективний спосіб перевірити свої знання й тримати руку на пульсі останніх розробок у сфері медицини. На ньому розміщено понад 1000 доказових рецензованих навчальних модулів у понад 70 галузях спеціалізації.

BMJ — це глобальний постачальник освітніх послуг у сфері медицини із досвідом медичної освіти, підтримки клінічних рішень, досліджень і публікацій, а також баченням, яке передбачає створення здорового суспільства шляхом обміну теоретичними і практичними знаннями для покращення досвіду, результатів і цінностей у сфері охорони здоров’я.

Як повідомляло наше видання, 20 жовтня 2016 р. Міністерство охорони здоров’я України разом із Національною медичною академією післядипломної освіти імені П.Л. Шупика, Агентством зі зменшення загрози (Defense Threat Reduction Agency) США та «BMJ» презентували проект «Тренінгова ініціатива щодо підтримки клінічного рішення» (далі — Проект).

Мета Проекту — забезпечити українських медичних фахівців знаннями, інструментами та ресурсами для підвищення професійної ефективності у діагностичному обстеженні та допомоги пацієнтам з інфекційними хворобами, а також постраждалим від дії токсинів та біологічних загроз.

У рамках майбутнього трирічного Проекту BMJ створює Український портал та відкриває необмежений доступ для 3000 українських фахівців до своїх ресурсів, які містять більш ніж 1000 клінічних випадків та 1000 онлайн-тренінгових модулів та охоплюють 80% найбільш поширених патологій, з якими стикаються спеціалісти первинної та вторинної ланок допомоги.

На сьогодні дистанційне навчання в Україні можна пройти на нашому сайті.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua