Анестезіологи вимагають від Президента України врахування одного року трудового стажу за два

18 липня 2017 о 09:55
1656

442141На сайті Президента України у розділі «Електронні петиції» зареєстровано петицію № 22/036385-еп від 11 травня 2017 р. Автор — Бондаренко Андрій Миколайович — звертається з вимогою обчислювати стаж роботи лікарів відділень анестезіології із розрахунку один рік за два. Постійна адреса петиції: https://petition.president.gov.ua/petition/36385

У зверненні йдеться, що, на жаль, Закон України «Про пенсійне забезпечення» зі змінами та доповненнями (ст. 60) регламетує обчислення стажу роботи в подвійному розмірі лише для лікарів — реаніматологів реанімаційних відділень, а лікарі відділень анестезіології та інтенсивної терапії (яких в Україні переважна більшість) не підпадають під дію цього закону.

«Ось і виходить, що лікарям однієї професії в однакових відділеннях (різна лише назва і все), які виконують важку роботу цілодобово, рятуючи людей, у більшості витягуючи з того світу, не шкодуючи сил і власного здоров’я (ВІЛ-інфіковані, хворі на туберкульоз та ін., про що дізнаються після надання першої допомоги або реанімаційних заходів), нарахування стажу відбувається по-різному! Взагалі-то для анестезіологів його нема — рік за рік і все!», — скаржиться автор петиції.

Він пропонує, якщо можливо, автоматично усі відділення анестезіології та інтенсивної терапії переіменувати у відділення реанімації та анестезіологїї, а усіх лікарів автоматично кваліфікувати як анестезіолог-реаніматолог і нараховувати стаж за схемою рік за два, незалежно від того, як він був записаний у трудовій книжці.

У петиції йдеться, що професія анестезіолог-реаніматолог починає вимирати в Україні, і (хай не ображаються лікарі інших спеціальностей), можна на 100% сказати, що всі лікарі при невідкладних станах першим ділом кличуть на допомогу анестезіолога, усі операції відбуваються за допомогою анестезіолога-реаніматолога.

«А уявіть, що кликати скоро не буде кого, тому що більшість з нас не доживають до пенсії, бо працювати по 12–24 год без свят і вихідних кожен день, заглядаючи в очі смерті, може далеко не кожен — не лише фізично, а й морально. Сподіваюся, що пільгу, яка колись була, справедливо відновлять», — пише автор у своєму зверненні до Президента України.

Для того щоб петиція була розглянута, вона має набрати 25 тис. голосів. Наразі станом на 17 липня 2017 р. залишилося 26 днів на підтримання петиції.

Ознайомитися з петиціями можна за посиланням: https://petition.president.gov.ua

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами petition.president.gov.ua