Украинский Медицинский Журнал
Издательство МОРИОН АПТЕКА online Компендиум Клиническая онкология Работа в медицине и фармации
Украинский Медицинский Журнал
  • Головна
  • Новини
  • Електронна публікація
  • Свіжий номер
  • Архів
  • Автори
  • Фахові заходи
  • Організації
  • Освіта
  • Протоколи та керівництва
  • Інформація про видання
  • Вимоги до авторів
  • Рубрики
    • Академія — дистанційна освіта on-line
    • Актуально
    • Випадок з практики
    • Доказова медицина
    • Історія медицини
    • Клінічні випробування
    • Лікарю-практику
    • Медична етика
    • Медичне право
    • Менеджмент та маркетинг у сфері охорони здоров'я
    • На стику спеціальностей
    • Належна клінічна практика
    • Наукові дискусії
    • Організація охорони здоров'я
    • Оригінальні дослідження
    • Події та коментарі
    • Редакційна інформація
    • Рецензії
    • Стандарти та протоколи
    • Фармакоекономіка
    • Фахові заходи
  • Спеціальності
    • Акушерство та гінекологія
    • Алергологія та пульмонологія
    • Ангіологія
    • Андрология
    • Анестезіологія та інтенсивна терапія
    • Гастроентерологія
    • Генетична та регенеративна медицина
    • Дерматологія та венерологія
    • Електрофізіологія
    • Ендокринологія
    • Епідеміологія
    • Імунологія
    • Інфекційні хвороби
    • Кардіологія, ревматологія
    • Медицина невідкладних станів
    • Медичне право
    • Наркологія
    • Невідкладна допомога
    • Неврологія та психіатрія
    • Нейрохірургія
    • Неонатологія
    • Нефрологія та урологія
    • Онкологія, гематологія
    • Організація охорони здоров'я
    • Ортопедія та травматологія
    • Оториноларингологія
    • Офтальмологія
    • Педіатрія
    • Променева діагностика
    • Профілактична медицина
    • Радіаційна медицина, радіологія
    • Реабілітація
    • Реанімація
    • Сімейна медицина
    • Стоматологія
    • Терапія, загальна практика
    • Фармакоекономіка
    • Фармакологія
    • Флебология
    • Фтизіатрія
    • Фтізіатрія
    • Функціональна діагностика
    • Хірургія
  • Головна
  • Новини
  • Електронна публікація
  • Свіжий номер
  • Архів
  • Автори
  • Фахові заходи
  • Організації
  • Освіта
  • Протоколи та керівництва
  • Інформація про видання
  • Вимоги до авторів
  • Рубрики
    • Академія — дистанційна освіта on-line
    • Актуально
    • Випадок з практики
    • Доказова медицина
    • Історія медицини
    • Клінічні випробування
    • Лікарю-практику
    • Медична етика
    • Медичне право
    • Менеджмент та маркетинг у сфері охорони здоров'я
    • На стику спеціальностей
    • Належна клінічна практика
    • Наукові дискусії
    • Організація охорони здоров'я
    • Оригінальні дослідження
    • Події та коментарі
    • Редакційна інформація
    • Рецензії
    • Стандарти та протоколи
    • Фармакоекономіка
    • Фахові заходи
  • Спеціальності
    • Акушерство та гінекологія
    • Алергологія та пульмонологія
    • Ангіологія
    • Андрология
    • Анестезіологія та інтенсивна терапія
    • Гастроентерологія
    • Генетична та регенеративна медицина
    • Дерматологія та венерологія
    • Електрофізіологія
    • Ендокринологія
    • Епідеміологія
    • Імунологія
    • Інфекційні хвороби
    • Кардіологія, ревматологія
    • Медицина невідкладних станів
    • Медичне право
    • Наркологія
    • Невідкладна допомога
    • Неврологія та психіатрія
    • Нейрохірургія
    • Неонатологія
    • Нефрологія та урологія
    • Онкологія, гематологія
    • Організація охорони здоров'я
    • Ортопедія та травматологія
    • Оториноларингологія
    • Офтальмологія
    • Педіатрія
    • Променева діагностика
    • Профілактична медицина
    • Радіаційна медицина, радіологія
    • Реабілітація
    • Реанімація
    • Сімейна медицина
    • Стоматологія
    • Терапія, загальна практика
    • Фармакоекономіка
    • Фармакологія
    • Флебология
    • Фтизіатрія
    • Фтізіатрія
    • Функціональна діагностика
    • Хірургія
  • Рубрики
  • Спеціальності
  • Академія — дистанційна освіта on-line
  • Актуально
  • Випадок з практики
  • Доказова медицина
  • Історія медицини
  • Клінічні випробування
  • Лікарю-практику
  • Медична етика
  • Медичне право
  • Менеджмент та маркетинг у сфері охорони здоров'я
  • На стику спеціальностей
  • Належна клінічна практика
  • Наукові дискусії
  • Організація охорони здоров'я
  • Оригінальні дослідження
  • Події та коментарі
  • Редакційна інформація
  • Рецензії
  • Стандарти та протоколи
  • Фармакоекономіка
  • Фахові заходи
  • Акушерство та гінекологія
  • Алергологія та пульмонологія
  • Ангіологія
  • Андрология
  • Анестезіологія та інтенсивна терапія
  • Гастроентерологія
  • Генетична та регенеративна медицина
  • Дерматологія та венерологія
  • Електрофізіологія
  • Ендокринологія
  • Епідеміологія
  • Імунологія
  • Інфекційні хвороби
  • Кардіологія, ревматологія
  • Медицина невідкладних станів
  • Медичне право
  • Наркологія
  • Невідкладна допомога
  • Неврологія та психіатрія
  • Нейрохірургія
  • Неонатологія
  • Нефрологія та урологія
  • Онкологія, гематологія
  • Організація охорони здоров'я
  • Ортопедія та травматологія
  • Оториноларингологія
  • Офтальмологія
  • Педіатрія
  • Променева діагностика
  • Профілактична медицина
  • Радіаційна медицина, радіологія
  • Реабілітація
  • Реанімація
  • Сімейна медицина
  • Стоматологія
  • Терапія, загальна практика
  • Фармакоекономіка
  • Фармакологія
  • Флебология
  • Фтизіатрія
  • Фтізіатрія
  • Функціональна діагностика
  • Хірургія
Реклама у номері 6(1) (140) – XI/XII 2020
  • Всі новини
2017-06-13 :
  • Лікарю-практику

Потенциально аллергенные продукты ребенок должен попробовать как можно раньше

Котикович Ю.С.

  • Редакция «Украинского медицинского журнала»

Резюме. Речь идет о коровьем молоке, арахисе и куриных яйцах

2355Позднее введение в рацион ребенка продуктов, являющихся потенциально аллергенными, повышает вероятность развития пищевой аллергии — к такому выводу в ходе крупного лонгитудинального исследования пришли ученые Университета МакМастера (McMaster University), Гамильтон, Канада. В частности, исключение из детского рациона молока, куриных яиц и арахиса в первый год жизни повышает риск развития сенсибилизации к ним в дальнейшем. Результаты работы опубликованы в журнале «Pediatric Allergy and Immunology».

В ходе исследования ученые проанализировали состояние здоровья более 2100 детей, проживающих в Канаде. Они пришли к выводу, что у детей, чей рацион питания в течение первого года жизни не содержал коровьего молока, риск развития сенсибилизации к нему был в 4 раза выше, чем у их сверстников, употреб­лявших данный продукт (относительный риск (ОР) 3,69; 95% доверительный интервал (ДИ) 1,37–9,08). Аналогично избегание куриных яиц и арахиса повышало риск дальнейшей сенсибилизации к ним в 2 раза (сенсибилизация к куриным яйцам ОР 1,89; 95% ДИ 1,25–2,80; сенсибилизация к арахису 1,76; 95% ДИ 1,07–3,01). Авторы работы обратили внимание, что наибольшее преимущество отмечено в раннем знакомстве ребенка с куриным яйцом, поскольку его употребление в первые 12 мес жизни значительно снижало риск развития всех трех пищевых аллергий.

Анализируя рационы питания детей, ученые пришли к выводу, что большинство родителей опасаются предлагать детям потенциально аллергенные продукты, особенно куриные яйца и арахис. Так, только 3% участников употребляли куриные яйца до достижения ими возраста 6 мес, а арахис пробовали в этом возрасте лишь 1% детей. Арахис воспринимается родителями как особо аллергенный продукт, и 63% из них не вводили его в питание детей в возрасте до 1 года.

Руководитель работы доктор Малколм Сирс (Malcolm Sears) отметил, что сенсибилизация в раннем детском возрасте ассоциирована с повышенным риском развития бронхиальной астмы, экземы и аллергического ринита в последующие годы. Не все случаи сенсибилизации приводят к возникновению пищевой аллергии, однако они определенно являются важным этапом патогенеза данной патологии. Он подчеркнул, что полученные результаты согласуются с современными рекомендациями по вскармливанию детей, согласно которым, такие продукты, как коровье молоко, куриное яйцо и арахис, следует предлагать детям в возрасте 4–6 мес. Такие рекомендации — это важное изменение в мышлении — от полного избегания аллергенных продуктов к их раннему введению для снижения риска развития пищевой аллергии.

  • McMaster University (2017) Delayed food introduction increases risk of sensitization, study finds. ScienceDaily, June 08 (http://www.sciencedaily.com/releases/2017/06/170608123531.htm).
  • Tran M.M., Lefebvre D.L., Dai D. et al. (2017) Timing of food introduction and development of food sensitization in a prospective birth cohort. Pediatr. Allerg. Immunol., May 29 [Epub. ahead fo print].

Юлия Котикович

Коментарі
Без коментарів » Додати свій
Залишити коментар

Якщо ви помітили помилку, виділіть текст з помилкою і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це.
Ключові слова:
аллергия, пищевая аллергия, профилактика пищевой аллергии, рацион питания, сенсибилизация
Спеціальності:
Алергологія та пульмонологія, Педіатрія
Перегляди: 331
Украинский медицинский журнал

Видавництво «Моріон»
Редакція і видавництво: 02140, г. Київ, просп. Бажана 10А
Тел : +380 (44) 585-97-10

Спеціалізоване медичне онлайн-видання для лікарів, молодих фармацевтів, студентів медичних і фармацевтичних вишів.
Обмеження відповідальності

Издательство МОРИОНmorion.ua АПТЕКА onlineapteka.ua Компендиум — справочник лекарств №1compendium.com.ua