На подолання туберкульозу та ВІЛ/СНІДу в Україні виділено додаткові кошти

1 червня 2017 о 12:55
505

3567478Віце-прем’єр-міністр України, голова Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу в Україні Павло Розенко провів зустріч зі Спеціальним уповноваженим Генерального секретаря ООН з ВІЛ/СНІДу в Східній Європі та Центральній Азії, професором Мішелем Казачкіним.

П. Розенко зазначив, що попри непросту суспільно-політичну ситуацію в Україні, питання ефективної протидії поширенню ВІЛ-інфекції та туберкульозу для Уряду є і залишиться одним із пріоритетних у медичній та соціальній сферах.

За його словами, завдяки, зокрема, членству України в Програмній Координаційній раді ЮНЕЙДС, а також діалогу Уряду України з Глобальним фондом і програмою Уряду США PEPFAR вдалося досягти значних успіхів у сфері протидії розповсюдженню ВІЛ-інфекції/СНІДу.

«Ми зробили серйозний крок вперед щодо збільшення державного фінансування програм протидії ВІЛ-інфекції та туберкульозу в Україні у 2017 р. на 140%, — сказав П. Розенко. — Також після тривалої перерви, у цьому році за державні кошти буде здійснено закупівлю препаратів для проведення замісної терапії на 13 млн грн., що забезпечить лікування для 7300 пацієнтів».

Віце-прем’єр-міністр також зазначив, що 22 березня 2017 р. Уряд України схвалив Стратегію сталої відповіді на епідемії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу на період до 2020 року та затвердив план заходів щодо її реалізації.

П. Розенко підкреслив, що в умовах переходу від донорського фінансування програм з протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу до фінансування за рахунок бюджетних коштів, рішення Глобального фонду про виділення 120 млн дол. США на продовження фінансування програм з протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу у 2018–2020 рр. є надзвичайно важливим для України.

«Це рішення означає підтримку та визнання значних результатів у боротьбі з поширенням епідемій туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу. Ми вважаємо, що зусилля, які докладає Уряд України, та підтримка міжнародної спільноти дозволять нам досягти цілей стратегії ЮНЕЙДС «90-90-90» у встановлені терміни, і Україна утримуватиме свої лідерські позиції в боротьбі з епідемією ВІЛ у Східній Європі та Центральній Азії», — підсумував П. Розенко.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами http://www.kmu.gov.ua