Лікування ВІЛ-інфікованих переходить із донорського фінансування на бюджетне

7 грудня 2016 о 17:46
600

Прес-служба «Українського медичного часопису» за матеріалами http://www.kmu.gov.ua/Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко у рамках участі у 39-му засіданні Координаційної ради Об’єднаної програми ООН з ВІЛ/СНІДу (ЮНЕЙДС) провів зустріч із Марком Дайблом, виконавчим директором Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.

«Участь Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією, Надзвичайного плану Президента США із боротьби зі СНІДом (PEPFAR), а також передача механізму державних закупівель міжнародним організаціям дозволили у 2015–2016 рр. не допустити дефіциту препаратів для антиретровірусної терапії та переривання лікування», — сказав П. Розенко під час зустрічі.

За словами віце-прем’єр-міністра, з метою забезпечення сталої відповіді на епідемії туберкульозу, в тому числі хіміорезистентного, та ВІЛ-інфекції/СНІДу на період до 2020 р. в умовах поступового переходу з 2017 р. від донорського фінансування до фінансування за рахунок бюджетних коштів Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України за участю національних та міжнародних партнерів розробило відповідну Стратегію сталої відповіді на епідемії та План заходів з її реалізації. Метою Стратегії є посилення спроможності держави ефективно впроваджувати пріоритетні заходи для подолання епідемій ВІЛ-інфекції/СНІДу та/або туберкульозу без переривання чи погіршення якості цих заходів в умовах поступового переходу з 2017 р. від донорського фінансування (переважно за рахунок коштів Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією) до бюджетного.

«Зазначені Стратегія сталої відповіді на епідемії та План заходів наразі опрацьовуються в центральних органах виконавчої влади та найближчим часом будуть подані на розгляд і затвердження Уряду», — зазначив П. Розенко.

П. Розенко також поінформував, що з 2016 р. під його головуванням відновлено роботу Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу. «Національна рада — це координаційний механізм країни, завдяки якому Уряд посилює системи управління та координації національної відповіді на епідемії як на державному, так і регіональному рівнях у тісній спів­праці з громадськими інституціями, науковими установами та міжнародними організаціями», — зауважив він.

Як відомо, Національна рада з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу як консультативно-дорадчий орган Кабінету Міністрів України, який також виконує і функцію національного координатора з виконання програм Глобального фонду, реалізує важливі завдання. Головні з них: сприяння узгодженій діяльності органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, міжнародних та громадських організацій, представників бізнесових кіл, об’єднань профспілок і роботодавців та релігійних організацій з метою реалізації державної політики протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу; забезпечення раціонального та ефективного використання коштів, призначених для фінансування програм і заходів з протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу та виділених з державного бюджету та донорських джерел.

Раніше відбулася зустріч віце-прем’єр-міністра П. Розенка з виконавчим директором програми ЮНЕЙДС, заступником Генерального секретаря ООН Мішелем Сідібе, який відзначив суттєві успіхи України у боротьбі з поширенням епідемій туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами http://www.kmu.gov.ua/