Штучний інтелект у медицині: ВООЗ підготувала рекомендації

26 січня 2024 о 13:52
991

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) підготувала рекомендації «Етика та управління штучним інтелектом для здоров’я: настанова щодо великих мультимодальних моделей» для органів державного управління, технологічних компаній та працівників сфери надання медичних послуг щодо забезпечення належного використання великих мультимодальних моделей для зміцнення та захисту здоров’я населення.

Подробиці

Зокрема, ВООЗ вбачає перспективу використання штучного інтелекту лікарями для діагностики та лікування, наприклад, відповіді на письмові запити пацієнтів. Також технологія надасть можливість використання безпосередньо пацієнтом, наприклад, для дослідження симптомів і лікування.

Великі мультимодальні системи управління даними можуть виконувати канцелярські та адміністративні завдання, такі як документування та узагальнення прийомів пацієнтів в електронних медичних записах, або бути залученими до наукових досліджень та розробки ліків, у тому числі виявлення нових лікарських сполук.

Такі технології є унікальними через свою імітацію людського спілкування та здатність виконувати завдання, на виконання яких вони не були явно запрограмовані, та використовують кілька типів вхідних даних, таких як текст, відео та зображення.

Окремо в пропонованих рекомендаціях наголошується, що технології генеративного штучного інтелекту мають потенціал для покращення охорони здоров’я, але лише за умови, що ті, хто розробляє, регулює та використовує ці технології, повністю враховують пов’язані з ними ризики.

ВООЗ також застерігає, що такі системи можуть навчатися на матеріалах з інформацією низької якості або з упередженою інформацією на основі раси, етнічного чи особистого походження, статі, гендерної приналежності чи віку, що може завдати шкоди людям у разі використання такої інформації.

Ознайомитися з рекомендаціями, розробленими ВООЗ, можна за посиланням.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua, who.int