Відбулося підсумкове засідання Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ/СНІДу

29 грудня 2023 о 14:00
838

На підсумковому засіданні Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу, яке відбулося 28 грудня 2023 р. під головуванням заступника міністра — головного державного санітарного лікаря України Ігоря Кузіна, було представлено Стратегію доступу до послуг до 2030 р.

Подробиці

Учасники також обговорили план дій основних реципієнтів Глобального фонду у сферах розвитку спільнот, програм з прав людини та гендеру на наступні 3 роки. Цей план включає заходи з комплексної відповіді на бар’єри у сфері прав людини, що перешкоджають доступу до послуг з профілактики та лікування ВІЛ-інфекції та туберкульозу на наступні 7 років. Координація реалізації стратегії та плану дій здійснюватиметься через Центр громадського здоров’я.

Під час підсумкового засідання Національної ради учасники також обговорили механізм утворення виконавчого комітету Національної ради для оперативного реагування на виклики у сфері протидії туберкульозу та ВІЛ під час воєнного стану, післявоєнний період відновлення України та в інших надзвичайних ситуаціях. Цей комітет буде відповідальний за розробку та впровадження оперативних планів з протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу на рівнях від регіонального до національного.

Слід зазначити, що протягом періоду з 2003 по кінець 2023 р. Національна рада з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу успішно залучила понад 913 млн дол. США безповоротної фінансової допомоги для реалізації програм і заходів у галузі ВІЛ, туберкульозу, а також для стримування впливу COVID-19 на програми у цій сфері.

На період 2024–2026 рр. Україна уклала три грантові угоди з Глобальним фондом на суму понад 165 млн дол. в рамках програми «Стійка відповідь на епідемії ВІЛ і туберкульозу в умовах війни та відновлення України». Основні реципієнти або розпорядники коштів, яких визначає та затверджує Національна рада, виконавцями програм на 2024–2026 рр. призначені Центр громадського здоров’я МОЗ України, міжнародний благодійний фонд «Альянс громадського здоров’я» та БО «100 відсотків життя». У ролі міжсекторального органу з широким представництвом зацікавлених сторін Національна рада виконує функцію координаційного механізму країни з виконання програм Глобального фонду.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua