Як не зіпсувати святкового самопочуття?

6 січня 2011
559
Спеціальності :
Резюме

Для цього за святковим столом слід надавати перевагу стравам з овочів, фруктів та злаків, а також вживати кисломолочні продукти

Як не зіпсувати святкового самопочуття?Святкування Різдва у свідомості більшості мешканців України передбачає насамперед приготування святкового столу у кращих традиціях національної кухні, в якій надається перевага жирним та смаженим стравам. Постає питання, як же відсвяткувати, не зіпсувавши самопочуття.

Олег Швець, кандидат медичних наук, директор Українського науково-дослідного інституту харчування, головний позаштатний дієтолог МОЗ України, під час проведення 5 січня 2011 р. прес-конференції в медіа-холі інформаційного агентства «Інтермедіа консалтинг» назвав основні причини, що можуть призвести до погіршення самопочуття та зіпсувати святкування, а також надав поради, як цього уникнути.

Він зазначив, що вживання в надмірній кількості продуктів, які містять тваринні жири, солодощів та зловживання алкоголем призводять до погіршення самопочуття навіть у здорових людей, а у тих, хто страждає на хронічні захворювання системи травлення, — до їх загострення. За даними статистики минулого року близько 10% пацієнтів зверталися за медичною допомогою після Новорічних свят зі скаргами на біль у шлунку, відчуття тяжкості у шлунку, нудоту, що є симптомами диспептичних розладів.

Висвітлюючи точку зору дієтолога, О. Швець назвав 5 «найважчих страв» для організму людини. Перше місце займає смажене і жирне м’ясо, друге — салати, що містять велику кількість майонезу та тваринні жири, наприклад салат «Олів’є», на третьому місці — торти з кремом та солодощі, на четвертому — алкоголь, і завершують цей список солодкі газовані напої, які споживаються у надмірній кількості.

Головний позаштатний дієтолог порадив усім співгромадянам, аби на їхніх святкових столах переважали продукти рослинного походження (злаки, овочі та фрукти), а з метою поліпшення післясвяткового самопочуття — вживати кисломолочні продукти (йогурти та кефір).

Олександр Масний,
фото Сергія Бека