У вищих медичних навчальних закладах збільшать кількість годин з військової медицини

15 серпня 2014 о 17:12
430

Під час подій на сході країни медики та українське військо зіткнулися з проблемою фахового медичного забезпечення військових та постраждалих під час бойових дій. Причиною цього стала недостатня кількість спеціалістів з військової медицини, адже ще в жовтні 2010 р. було ліквідовано кафедри військової підготовки в усіх вищих медичних навчальних закладах, окрім Харківського національного медичного університету, Тернопільського державного медичного університету та Запорізького державного медичного університету.

Тому, аби поліпшити цю ситуацію та організувати вивчення студентами предметів військової медицини та медицини надзвичайних ситуацій, МОЗ України доручило ректорам вищих медичних навчальних закладів внести зміни до чинних навчальних програм.

Зокрема, під час вивчення дисципліни «Внутрішня медицина» передбачено теми з військової терапії обсягом 30 год; в ході опанування дисципліни «Хірургія, дитяча хірургія» — з військової хірургії обсягом 45 год; у вивченні дисципліни «Травматологія та ортопедія» — з військової травматології обсягом 10 год; у межах дисципліни «Нейрохірургія» — з військової нейрохірургії обсягом 5 год; під час вивчення дисципліни «Гігієна та екологія» — з військової гігієни обсягом 30 год; у вивченні дисципліни «Епідеміологія» — з військової епідеміології обсягом 6 год.

Також до переліку курсів на вибір введено відповідні програми військово-медичної тематики. Для цього на базі кафедр Української військово-медичної академії буде проведено відповідні цикли удосконалення підготовки науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів.

Окрім того, МОЗ України підтримує звернення Міністерства оборони України щодо укомплектування українських військових кадровим і мобілізаційним ресурсом у напрямку розширення мережі військових навчальних підрозділів вищих навчальних закладів та відновлення діяльності військових кафедр у вищих медичних навчальних закладах, які розташовані в містах, де функціонують військово-медичні клінічні центри або військові госпіталі. З цією метою фахівці міністерств нині розробляють проект постанови Кабінету Міністрів України про відновлення функціонування військових кафедр у вищих медичних навчальних закладах.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами: http://www.moz.gov.ua/