МОЗ України обрало експертів із реформування медичної галузі (оновлено)

8 серпня 2014 о 11:37
1271

МОЗ України обрало експертів із реформування медичної галузіНаказом МОЗ України від 24.07.2014 року №522 затверджено Положення про Стратегічну дорадчу групу з питань реформування охорони здоров’я України та склад Координаційної ради. На виконання зазначеного наказу сформовано склад Стратегічної дорадчої групи з питань реформування охорони здоров’я. Відбір експертів здійснювався на конкурсних засадах комісією у складі представників МОЗ України, Світового Банку, Всесвітньої організації охорони здоров’я, МБФ «Відродження» та громадських організацій. Головним критерієм відбору учасників стали їхні професійні напрацювання та досвід експертної діяльності у галузі охорони здоров’я. Загалом заявку на участь у стратегічній дорадчій групі подали 102 учасники.

За підсумками відкритого конкурсу, до групи увійшло 12 фахівців, серед яких 7 вітчизняних фахівців та 5 експертів з інших країн. Серед них – колишній Міністр охорони здоров’я Грузії Олександр Квіташвілі, колишній заступник Міністра охорони здоров’я України Ігор Яковенко, міжнародний експерт реформування систем охорони здоров’я Антоніо Дюран та інші спеціалісти.

Головним завданням групи стане підготовка Національної стратегії побудови нової системи охорони здоров’я в Україні на період 2015 – 2025. Цей документ базуватиметься на Концепції побудови нової системи охорони здоров’я, розробленої МОЗ спільно з громадськістю і поданої на затвердження Уряду. Кінцевим результатом роботи Стратегічної дорадчої групи стане розробка детального плану дій з реалізації Концепції і Стратегії побудови нової системи охорони здоров’я.

Технічні завдання для роботи експертів визначатиме Координаційна рада у складі заступника голови представництва Бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні Ігоря Перегінця, лідера сектору людського розвитку представництва Світового Банку в Україні, Молдові та Білорусі Паоло Беллі, в.о. директора Програмної ініціативи «Громадське здоров’я» МФ «Відродження» Олени Кучерук. Також у Координаційній раді представлена громадськість в особі представника Всеукраїнського лікарського товариства Ігоря Найди та голови БФ «Пацієнти України» Дмитра Шерембея. Очолює Координаційну раду Міністр охорони здоров’я України Олег Мусій.

До Секретаріату групи, який здійснюватиме її організаційну підтримку, було вирішено включити представників пацієнтських та громадських організацій, які активно працюють у сфері реформування системи охорони здоров’я.

«Я впевнений, що проведення чесного та відкритого конкурсу, який дозволив залучити провідних експертів, стане запорукою створення чіткої, сучасної, європейського зразка стратегії реформування галузі. Ми врахуємо найкращий міжнародний досвід та адаптуємо його до українських реалій», – зазначив Міністр охорони здоров’я Олег Мусій.

«Трансформація існуючої системи охорони здоров’я, побудованої ще за радянських часів, та створення нової моделі, прийнятної для України, із залученням найкращих міжнародних практик стане для нас завданням номер один, – стверджує Дмиро Шерембей, Голова БФ «Пацієнти України». – Відкритий конкурс дав змогу залучити експертів, головним пріорітетом для яких стане не розбудова корупційних схем, а створення моделі системи охорони здоров’я, де головним пріоритетом стане збереження здоров’я українців».

Наводимо повний список експертів Стратегічної дорадчої групи, затверджених Координаційною радою:

ГРУПА «ЛІДЕРСТВО ТА УПРАВЛІННЯ”

Олег Петренко (Україна), перший заступник генерального директора приватної багатопрофільної клініки «Оберіг», радник міністра охорони здоров’я у 2005-2007.

Олександр Квіташвілі, міністр праці, охорони здоров’я та соціальної політики Грузії у 2008-2010, міжнародний консультант з питань втілення соціальної, освітньої та гуманітарної політики.

ГРУПА «ФІНАНСУВАННЯ”

Ігор Яковенко (Україна), позаштатний радник Світового Банку з питань фінансування охорони здоров’я, заступник міністра охорони здоров’я України у 2008-2010рр.

Роберт Єйтс (Велика Британія), старший економіст з охорони здоров’я Всесвітньої організації охорони здоров’я, експерт з питань універсального доступу до медичної допомоги.

Тихомир Стріцреп (Хорватія), міжнародний консультант з фінансування охорони здоров’я з досвідом в країнах центральної та східної Європи (Хорватія, Чорногорія, Вірменія, Казахстан, Україна).

ГРУПА «НАДАННЯ ПОСЛУГ”

Микола Проданчук (Україна), директор Наукового центру превентивної токсикології, харчової і хімічної безпеки академіка Л.І.Медведя.

Антоніо Дюран (Іспанія), міжнародний консультант з організації та політики в сфері охорони здоров’я з великим досвідом роботи в країнах центральної та східної Європи (Хорватія, Україна, Болгарія).

ГРУПА «ЛЮДСЬКІ РЕСУРСИ”

Роман Фіщук (Україна), лікар-отоларинголог, магістр з бізнес-адміністрування в охороні здоров’я.

ГРУПА «МЕДИЧНІ ПРОДУКТИ, ВАКЦИНИ ТА ТЕХНОЛОГІЇ”

Тетяна Думенко (Україна), директор департаменту раціональної фармакотерапії та супроводження державної формулярної системи Державного експертного центру МОЗ України, уповноважена щодо представництва МОЗ України у Центрі Співпраці ВООЗ з питань ціноутворення та реімбурсації лікарських засобів.

ГРУПА «ІНФОРМАЦІЯ”

Аїн Аавіксу (Естонія), консультант з питань електронної охорони здоров’я, керівник групи впровадження системи електронної охорони здоров’я Естонії.

ГРУПА «ГРОМАДСЬКЕ ЗДОРОВ’Я”

Володимир Курпіта (Україна), медичний спеціаліст Бюро ВООЗ в Україні (2005-2008 рр.), виконавчий директор Всеукраїнської Мережі ЛЖВ (2008-2014рр.), розробник та укладач низки національних протоколів лікування та нових систем моніторингу та управління медичними препаратами (АРТ), керівник Державної служби України з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань (2014 р.)

Андрій Гук (Україна), експерт з громадського здоров’я та організації систем охорони здоров’я зі значним досвідом реалізації міжнародних проектів в Україні.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами http://www.moz.gov.ua/