Як запобігти перегріванню?

31 липня 2014 о 09:49
2014
Спеціальності :

Як запобігти перегріванню?Спекотний мікроклімат шкідливо впливає на організм працюючого, сприяючи погіршенню самопочуття, зниженню працездатності та порушенню здоров’я.

Встановлена ​на більшій частині території України спекотна погода  призводить до погіршення умов роботи працюючих на відкритій місцевості, у виробничих і громадських приміщеннях без кондиціонування.

Роботи в нагріваючому мікрокліматі необхідно проводити, дотримуючись заходів профілактики перегрівання і рекомендацій щодо режиму робіт, викладених у пам’ятці.

Пам’ятка для працюючих в умовах підвищеної температури повітря:

1. Для профілактики перегрівання організму (гіпертермії) необхідно організувати раціональний режим роботи. При роботах на відкритому повітрі й температурі зовнішнього повітря ≥35 ˚С тривалість періодів безперервної роботи має становити 15–20 хв з наступною тривалістю відпочинку не менше 10–12 хв в охолоджуваних приміщеннях. При цьому допустима сумарна тривалість термічного навантаження за робочу зміну не має перевищувати 4–5 год для осіб, які використовують спеціальний одяг для захисту від теплового випромінювання, і 1,5–2 год — для осіб без спеціального одягу.

2. У приміщенні, в якому здійснюється нормалізація теплового стану людини після роботи в нагріваючому середовищі, щоб уникнути охолодження організму внаслідок великого перепаду температур (поверхня тіла — навколишнє повітря) і посиленої тепловіддачі випаровуванням поту, слід підтримувати температуру повітря на рівні 24–25 °C.

3. Робота при температурі зовнішнього повітря >37 ˚С за показниками мікроклімату відноситься до небезпечних (екстремальних). Не рекомендується проведення робіт на відкритому повітрі при температурі >37 ˚С. Слід змінити порядок робочого дня та перенести такі роботи на ранковий або вечірній час.

4. Для захисту від надмірного теплового випромінювання необхідно використовувати спеціальний одяг або одяг зі щільних видів тканини. Рекомендується допускати до такої роботи осіб віком не молодше 25 і не старше 40 років.

5. З метою профілактики зневоднення організму рекомендує­ться правильно організувати і дотримуватися питного режиму. Рекомендована температура питної води, напоїв, чаю становить 10–15 ˚С. Для оптимального водозабезпечення рекомендується також відшкодовувати втрату солей і мікроелементів, що виділяються з організму з потом, передбачивши видачу підсоленої води, мінеральної лужної води, молочнокислих напоїв (знежирене молоко, молочна сироватка), соків, вітамінізованих напоїв, киснево-білкових коктейлів.

6. Пити воду слід часто і потроху, щоб підтримувати хорошу гідратацію організму (оптимальний вміст води в організмі, який забезпечує його нормальну життєдіяльність, обмін речовин). При температурі повітря >30 ˚С і виконанні роботи середньої тяжкості необхідно випивати не менше 0,5 л води на годину — приблизно одну чашку кожні 20 хв.

7. Для підтримки імунітету і зниження інтоксикації організму рекомендується за можливості вживання фруктів і овочів.

Прес-служба «Українського медичного часопису»