Безпечні дитячі іграшки: відповідальним батькам на замітку

2 липня 2014 о 14:59
1074

Іграшки є важливим елементом дитячого виховання та впливають на фізичний і розумовий розвиток дитини, відіграють важливу роль в естетичному вихованні. Саме тому за розробленням, виробництвом і реалізацією іграшок для дітей здійснюється державний санітарно-епідеміологічний нагляд.

За повідомленням головного спеціаліста сектору з гігієнічних проблем здоров’я населення Головного управління Державної санітарно-епідеміологічної служби у м. Києві Тетяни Зінов’євої, вимоги та норми безпеки асортименту іграшок та ігор для дітей і підлітків встановлено ДСанПіН 5.5.6.012-98 (Державними санітарними правилами і нормами безпеки іграшок та ігор для здоров’я дітей, далі — Правила), які обов’язкові для виконання і визначають критерії безпеки, нешкідливості для здоров’я дітей та вимоги щодо відповідності віковим морфофункціональним і психофізіологічним особливостям, сприяють гармонійному розвитку і забезпеченню оптимальних умов життєдіяльності дитини.

У виробництві іграшок необхідно використовувати лише сировину і матеріали, допущені Міністерством охорони здоров’я (МОЗ) України. Матеріали вторинної переробки (не більше 30% домішок до основного матеріалу) допускаються для виробництва іграшок/ігор лише для дітей віком старше 3 років за умови наявності дозволу МОЗ України. Набивні матеріали перед використанням для виробництва іграшок/ігор дезінфікують.

Натуральні матеріали (хутро, шкіру) використовують для виробництва іграшок/ігор для дітей віком старше 3 років з обов’язковою попередньою їх дезінфекцією.

Матеріали для декоративного та захисного покриття іграшок/ігор, за винятком ялинкових прикрас, мають бути стійкими до дії слини, поту та вологої обробки.

Для виробництва іграшок/ігор не дозволяють використовувати полімерні плівки, скло, целулоїд, полістирол, кадмієві барвники.

Деталі, які використовують для з’єднання частин м’якої іграшки, не мають мати гострих країв та виступів.

Зверніть увагу, що іграшки та ігри, призначені для складання, виконання різних ігрових функцій, повинні мати інструкції, схеми користування, надруковані на упаковці, окремому листі або у вигляді брошури. Інструкції до ігор повинні бути зрозумілими для дітей тих вікових категорій, для яких вони призначені. В інструкції, схемі щодо користування іграшками/іграми або на споживчій упаковці мають бути зазначені правила та види обробки іграшок/ігор: миття, чищення, дезінфекція та їх утилізація, в разі потреби.

Про безпеку для здоров’я дитини іграшки/ігор свідчить наявність висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи та сертифіката відповідності Державному стандарту України.

Отже, вимагайте ці документи при купівлі іграшок для своїх дітей!

Контроль за дотриманням Правил покладається на органи і заклади Державної санітарно-епідеміологічної служби України.

При виявленні іграшок/ігор, що не відповідають гігієнічним вимогам, забороняється їх виробництво та реалізація. Вилучені зразки іграшок підлягають утилізації у встановленому порядку з урахуванням виділення шкідливих речовин та продуктів, що можуть утворюватися при деструкції матеріалів.

За порушення вимог санітарного законодавства відповідальні особи притягуються до адміністративної відповідальності.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами http://www.ses.gov.ua